Langer thuis blijven wonen: 3 aanpassingen voor je woning!
Geplaatst op: 3 december 2024
(Adv.) Dat Genemuiden een fijne plek is om te wonen, hoeven we je niet meer te vertellen. Daarom moet je er waarschijnlijk niet aan denken om te verhuizen. Doordat onze mobiliteit achteruitgaat als we ouder worden, kan het alleen steeds lastiger zijn om thuis te blijven wonen. Zelfs de meest eenvoudige dingen kosten ineens veel moeite. Toch betekent dit niet dat je moet verhuizen, want je kunt je woning aanpassen. Wij lichten hier 3 aanpassingen uit die je kunt doen om langer thuis te blijven wonen.
#1 Doe iets aan drempels
Drempels komen in nagenoeg iedere woning in Genemuiden voor. Ze vormen eigenlijk nooit een probleem, tot je minder mobiel wordt. Als het je meer moeite kosten om je voeten op te tillen, kun je struikelen over een drempel. Reden genoeg om hier iets aan te doen als je langer thuis wilt blijven wonen. Het is het beste om ze weg te halen. Is dit geen optie? Dan biedt een drempelhulp uitkomst. Hierdoor kom je ook makkelijker over een drempel met een rolstoel of rollator.
#2 Verklein de kans op uitglijders
Ben je nog jong en vitaal? Dan is het makkelijker om je evenwicht te houden dan op latere leeftijd. Vandaar dat het risico op uitglijden groter is naarmate je ouder wordt. Een gladde ondergrond maakt de kans op een valpartij nog groter. Kijk daarom eens kritisch naar de vloeren in je woning. Tegels zijn bijvoorbeeld een stuk gladder dan pvc. Wil je niet de complete vloer vervangen? Maak dan gebruik van antislipmatten. Hiermee zorg je voor meer grip.
Het is niet zo dat je met antislipmatten niet meer kunt vallen. Ga daarom nog een stap verder en installeer bijvoorbeeld ook handgrepen. Doe dit zeker in ruimtes met een gladde vloer, zoals de badkamer. Hier liggen vaak tegels op de grond en deze worden glad als er water op komt. Met handgrepen heb je houvast, waardoor je minder snel valt.
#3 Koop een traplift
Traplopen is gevaarlijk als je minder goed ter been bent. Door een misstap kun je zo een paar meter naar beneden vallen. Met een traplift verklein je deze kans. Dankzij trapliften hoef je zelf niet langer trap te lopen. Je neemt plaats in de stoel, drukt op de knop en de lift brengt je naar de gewenste verdieping. Doordat zo’n lift langs de trap bevestigd wordt, blijft de trap toegankelijk. Een traplift vormt dan ook geen belemmering voor gezinsleden die nog wel zelfstandig naar boven en beneden kunnen lopen.
Een traplift is behoorlijk duur. Gelukkig hoef je dit hulpmiddel niet altijd helemaal zelf te financieren. Misschien heb je wel recht op een vergoeding vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Hiervoor richt jij je tot je gemeente. Krijg je een vergoeding? Dan betaal je enkel een eigen bijdrage voor een traplift. Aan Wmo trapliften zitten overigens wel een aantal nadelen. Zo heb je zelf vaak niets te kiezen, want je krijgt een traplift toegewezen. Daarnaast kan het maanden duren voordat je het hulpmiddel daadwerkelijk kunt gebruiken.