Boek over Oekraiense dominee Vinogradsky, die in Genemuiden woont: ‘Staande gebleven’
Geplaatst op: 14 februari 2025

Staande gebleven’, is de titel van het boek over het leven van dominee Daniil Vinogradsky, dat op 28 februari wordt gepresenteerd. Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, in februari 2022, woont hij in Genemuiden.
Het is niet zijn thuisstad, benadrukt de bijna 95-jarige predikant. “Natuurlijk, ik ga sowieso terug naar Oekraïne”, merkt hij op. “Maar ik voel me hier goed, ik voel dat Nederland een christelijke oorsprong heeft.”
Na drie jaar is hij wel gewend in Genemuiden. Immers, hij heeft al zoveel meegemaakt in zijn leven. Dat wordt beschreven in het boek door Jaap van der Boon. Hij belde naar Vinogradsky met de vraag om een boek over zijn leven te mogen maken.
Daar staan herinneringen van de predikant in aan onder andere de Sovjet-tijd. Zijn eerste herinnering dateert van toen hij vijf jaar oud was en met zijn moeder naar de kerk ging. Er werden toen nog kerkdiensten gehouden, maar binnen enkele jaren begon de christenvervolging.
Telkens werden voorgangers van de kerk opgepakt en werd het houden van kerkdiensten verboden. Die vervolging begon al in 1932, toen de predikant van de gemeente werd opgepakt. “Het was heel grimmig, heel gevaarlijk ook”, herinnert Vinogradsky zich. Toch bleef hij zijn geloof houden, waar ook de titel van het boek naar verwijst. “Als kind zie je zo’n onvoorwaardelijke liefde en trouw tot God, dat neem je over. Je ziet dat dat geen valse liefde is, geen vals geloof.”
Toen hij begin 30 was, werd Vinogradsky zelf predikant van de baptistengemeente in thuisstad Zhytomir. “Door alle beproevingen staande gebleven ben ik dominee geworden”, zegt hij daarover. Hij groeide op tijdens de regeerperiode van Stalin. “Wij moeten begrijpen dat het stalinistische regime erger was dan Hitler”, zegt hij met kracht. “En voor Poetin is Stalin het ideaal. Hij wil de sovjetrepubliek herstellen.”
De geschiedenis herhaalt zich, beaamt de predikant. “We staan op een kruispunt van de wereldgeschiedenis. Ik denk dat ik nog wel meemaak dat het conflict nog wordt opgelost, want ik denk dat het dichtbij is.” Meer over de geschiedenis van het Stalinistische regime, de Tweede Wereldoorlog, de vrije jaren in Oekraïne en de huidige oorlog staan beschreven in het boek.
Dan pakt de oude predikant zijn bijbel erbij en slaat hem open bij Lukas 17: ‘Zo moet ook u, wanneer u gedaan hebt al wat u opgedragen is, zeggen: Wij zijn onnutte dienaren, want wij hebben slechts gedaan wat wij moesten doen.’ “Het is niet mijn verdienste, het is Gods genade dat ik staande ben gebleven.”
Het boek wordt op 28 februari gepresenteerd in het auditorium van het RD-gebouw in Apeldoorn. Dat begint om 19:30 uur en aanmelden daarvoor kan via info@debanier.nl.
Gepubliceerd door Enrico Kolk