Wat moet je doen als het dak van je huis stormschade oploopt?
Geplaatst op: 26 februari 2025

(Adv.) Een zware storm kan voor flink wat schade zorgen. Gedurende een jaar zijn er altijd wel een aantal stormen die over Nederland trekken. Bij stormschade gaat het meestal om omgewaaide bomen en schade door afgewaaide daken. Als dit je overkomt dan is het vaak flink schrikken. Als de wind eenmaal vat krijgt op de dakbedekking dan is er vaak geen houden meer aan en kun je niet veel meer doen dan afwachten tot de storm gaat liggen of als dat nodig is een veilig heenkomen elders zoeken. Pas als de storm is gaan liggen, kan de schade worden opgenomen. En kun je een dakdekker inschakelen om deze te herstellen.
De opstalverzekering dekt meestal de schade
Wie een eigen woning heeft, heeft doorgaans een opstalverzekering. Als er een hypotheek op het huis rust dan is dit verplicht. Deze verzekering dekt schade aan de woning en keert uit bij brand, waterschade of bij stormschade. Als je schade hebt na een storm, kun je contact opnemen met de verzekering of met je tussenpersoon om deze schade te melden. Vaak wordt er direct toestemming gegeven om het dak te herstellen om verdere schade te voorkomen. Soms vraagt de verzekering om foto’s te sturen zodat in grote lijnen duidelijk is hoe erg de schade aan het dak is. Dakdekkers hebben het vaak erg druk na een storm omdat er meestal meer meldingen komen. Vaak wordt er een noodvoorziening getroffen met een dekzeil in afwachting van het herstel.
Soorten dakbedekking
Hoe een dak na een storm kan worden hersteld hangt onder andere af van de soort dakbedekking. Bij EPDM dakbedekking of bitumen dakbedekking kan soms een deel daarvan worden vernieuwd. Als er dakpannen op het dak liggen, moeten de afgevallen pannen worden vernieuwd. Dit moeten dan uiteraard dezelfde zijn als die op het dak liggen. Soms speelt ook de dakbedekking van naastgelegen woningen hier een rol bij. Met name oudere dakpannen zijn soms moeilijk te krijgen omdat het aantal fabrikanten de laatste jaren is afgenomen. Het dak wordt in ieder geval altijd zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld. Bij grote schade is dit natuurlijk wel een ideale gelegenheid om het dak te laten isoleren als dat nog niet was gebeurd.
Aanvullende schade
Soms is niet alleen het dak beschadigd maar is er ook schade aan de schoorsteen, de dakgoot of de regenpijp. Het is dan ook belangrijk om dit goed te laten controleren. Een ervaren dakdekker kan een inspectie uitvoeren om vast te stellen hoe het dak eraan toe is en wat er nodig is om het weer te herstellen. De kans op schade aan het dak na een zware storm is een stuk kleiner als je het dak van je huis regelmatig laat controleren zodat er geen problemen ontstaan met losliggende dakpannen of dakleer dat niet meer in goede staat is. Een dak inspectie door een erkende dakdekker is meestal kosteloos.
Gepubliceerd door Robert Jansema