Goed om te weten over zakendoen in het buitenland
Geplaatst op: 22 maart 2025

(Adv.) Dankzij het internet leven we tegenwoordig in een globalistische wereld waarin ondernemers uit verschillende landen gemakkelijk zaken met elkaar kunnen doen. Dit wordt dan ook veel gedaan en daar hebben de economieën uit verschillende landen baat bij. De wetgeving wordt daardoor echter wel complexer.
Zeker als het gaat om de btw, want ieder land heeft daar andere regels voor. Toch is het minder ingewikkeld dan het lijkt, wanneer je je goed inleest. Maar wat is dan goed om te weten over zakendoen met het buitenland met betrekking tot de btw?
Goederen afnemen binnen de EU
Ben je van plan om goederen uit andere EU-landen af te nemen? Dan zal je in de meeste gevallen een factuur met 0% btw ontvangen. Welnu, dit is niet het moment om te denken: ah, wat fijn, dan hoef ik niks meer te doen. Doorgaans geldt namelijk dat de goederen die je afneemt zijn belast in Nederland. Als afnemer dien je dan de btw te betalen aan de Nederlandse Belastingdienst. Echter, doorgaans kun je de btw ook weer als voorbelasting aftrekken, waardoor je uiteindelijk geen btw hoeft te betalen.
Je kunt veel producten uiteraard ook in Nederland afnemen bij een hoogwaardige leverancier als Leering B.V. Zij werken vanuit Nederland, dus dan heb je met die regels niets van doen. Ook voor verspaningstechniek kun je er terecht.
Goederen leveren binnen de EU
Neem je geen goederen uit de EU af, maar verkoop je ze juist aan andere EU-landen? Dan krijg je ook weer te maken met hele andere regels in vergelijking met zakendoen binnen Nederland. Doe je zaken met een ondernemer die is voorzien van een btw-identificatienummer? Dan geldt in principe hetzelfde als het afnemen, maar dan andersom. Je berekent dan 0% en de klant geeft de btw aan in zijn eigen land.
Het wordt echter complexer wanneer de klant een particulier is en dus geen btw-identificatienummer heeft. Een particulier kan de btw namelijk niet afdragen en daarom blijf jij verantwoordelijk .Vaak moet je dan btw-aangifte in het buitenland doen en dat is tamelijk complex, aangezien je daar dan ook ingeschreven moet staan. Bij dergelijke kwesties doe je er dan ook goed aan om fiscaal advies in te winnen.
Enkele belangrijke aandachtspunten
Goed om te weten is dat de bovenstaande alinea’s de ‘algemene’ regels zijn, maar er zijn ook gigantisch veel uitzonderingen. Wanneer je buiten de EU zakendoet, dan wordt het nog een stuk complexer en moet je bijna altijd contact opnemen met de belastingdienst van dat land. Ook is het goed om te weten dat bepaalde goederen vrijgesteld zijn van btw in Nederland of het buitenland. Daarnaast dien je ook extra administratie bij te houden wanneer je zakendoet in het buitenland. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de Belastingdienst.nl
Gepubliceerd door Robert Jansema