Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 februari 2019
Agenda
Leap studio

‘Verboden te roken’ krijgt steun uit Rotterdam

Geplaatst op: 6 augustus 2018

Tekst en foto: Erik Eenkhoorn

Een verbod dat het gemeentebestuur van Genemuiden in 1869 instelde lijkt razend populair: Zo wil Rotterdam niet één, maar twee straten rookvrij maken. Daarmee denken ze de eerste te zijn maar in het eerder genoemde jaartal kwam Genemuiden al met zo’n verbod.

Op 11 maart 1868 verwoeste een brand een groot deel van Genemuiden. Daarop besloot het bestuur dat er geen hooibergen meer mogen staan bij de stadsboerderijen. Daarop verplaatsen de boeren hun hooibergen naar de rand van Genemuiden aan de Achterweg. Deze weg is tot op de dag van vandaag de enige weg in Europa waar het Verboden is om te roken op grond van artikel 108 van de A.P.V.

Vorige was er op NPO Radio 1 aandacht voor dit bordje in het programma ‘met het oog op morgen’. Hier werd burgemeester Bilder (om 23:55u.!) gevraagd naar de betekenis van het bordje. Dit om dat Rotterdam claimt de eerste te zijn met een rookvrije straat maar het daadwerkelijk niet het geval is.

Op dit moment wordt er nog niemand bekeurd mocht dit bordje overtreden worden. Of dat ooit weer gaat gebeuren…

Gepubliceerd door Erik Eenkhoorn