Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 juni 2019
Agenda
Nightstore (tijdelijk)

Broers visserijbedrijf tegenover elkaar voor rechter

Geplaatst op: 10 oktober 2018

(Door Michiel Satink) Drie broers die sinds 1999 samenwerken in een visserijbedrijf uit Genemuiden zijn in conflict. Terwijl twee van hen de maatschap willen ontbinden, poogde de derde broer dit via de rechter te verhinderen. Vooralsnog tevergeefs, bleek in de rechtbank in Zwolle.

De jongste broers zegden eind mei de samenwerking in het visserijbedrijf op. De maatschap bestaat sinds 1999 maar de wortels van de onderneming uit Genemuiden gaan terug tot 1880. Zelfs over de reden van die opzegging liggen de broers overhoop. Het bedrijf kampte met weggelopen klanten na een uitzending van het SBS6-programma Gestalkt eerder dit jaar. In dat televisieprogramma werd de oudste broer afgeschilderd als stalker van zijn buren. Hij zou ze onder meer kogelbrieven hebben gestuurd, was de teneur van die uitzending.

Advocaat Paul van der Donck meent echter dat de twee broers de ziekte van de derde broer aangrijpen om van hem af te komen. De broer is sinds dit jaar arbeidsongeschikt. Dat is geen reden om meteen de maatschap op te kunnen zeggen. Hij heeft nog altijd recht op medezeggenschap en dat is hem ontnomen, aldus de raadsman. Zijn visgerei is verdwenen, de huur van de loods was opgezegd, mogelijk zijn zelfs bankrekeningen verhuisd of afgesloten. De oudste broer was de visser van de drie. De andere twee verkochten die vis. Sinds maart wordt al niet gevist, schrijft Van der Donck. ,,Als mijn cliĆ«nt vis wil vangen, dan moet dat met de spullen die door zijn broers zijn weggehaald. Het visserijgedeelte is door hen al volledig uitgekleed.”

De twee broers willen dat een onafhankelijk arbiter zich buigen
De twee broers willen dat een onafhankelijk arbiter zich buigt over de ontbinding. Zij nemen dan een deskundige in de hand en de oudste broer ook. Maar die laatste weigert. Via het kort geding hoopte hij de ontbinding van de maatschap te doorkruisen. ,,De twee broers menen dat de maatschap al ten einde is. Dat is niet het geval”, aldus Van den Donck. De vraag was echter of de kort gedingrechter iets voor de eiser kon betekenen. Want in het contract van de maatschap staat dat als de maten ruzie krijgen, een arbiter zich over dat geschil moet buigen. De rechter nam dat over. Met andere woorden: de eiser was bij de rechtbank in Zwolle aan het verkeerde adres. Deskundigen gaan zich nu buigen over het einde van de maatschap. Volgens advocaat Hans Pieter van der Veen willen de broers de vishandel voortzetten, zonder de visserijtak.

Gepubliceerd door Erik Driessen