Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

IJs meer in trek dan snert

Geplaatst op: 16 oktober 2018

“Vorig jaar liep het harder ja…”, glimlacht de medewerker van Regiobank Boudesteyn die dinsdag verantwoordelijk is voor de snertactie. Met 25 graden op de temperatuurmeter staat de traditie snert op de Biestemerk een beetje onder druk. 

Tijd om zelf even een maaltijd te nuttigen is er dan ook weer niet, want het is tegelijkertijd door het mooie weer razend druk op de markt. En veel mensen hebben dan ook belangstelling in de producten en diensten van Boudesteyn.

Amper vijftig meter verderop zit Gerralt van Dijk even op het bankje voor zijn d’ IJsko. Het hoeft geen betoog dat zijn zaak in trek is. “Ik wilde eigenlijk om 11.00 uur open, maar ik had de eersten om 10.00 uur al voor de deur staan”, vertelt hij. “In principe is dit de laatste dag dat we open zijn. Daarom wilde ik de restanten verkopen, maar met het oog op het weer heb ik toch maar voor extra ijs gezorgd.”

Een goede keuze dus, want het ijs vliegt de bakken uit. En dat het is het beeld van het hele zonovergoten en kurkdroge jaar. “Ik heb wel mensen gehad die hoopten dat het minder weer zou worden. ‘Ik zit hier nu vier keer in de week…’, zeiden ze”, lacht Van Dijk.

Ook de andere winkeliers en marktkooplui hebben niets te klagen deze Biestemerk. “Gekkenwerk, ik ben net even achter de koffiemachine weg”, glimlacht Helma Last die deze dag voor het eerst haar nieuwe winkel open heeft. Een blik in de zaak onderbouwt haar verhaal: veel mensen komen een kijkje nemen in de zaak. Of ze rusten uit op de welbekende oude, rode banken uit De Meente. Die staan nu in de koffiecorner van d’ Olde Stempel.

Van de ‘Olde’ naar de andere is niet ver: in ’t Olde Staduus is de aanloop de hele ochtend ook al groot, vertelt bode Peter Leenhouts. “Mensen komen hier koffie drinken en even uitrusten. En natuurlijk is de verkoop van Woord & Daad en ook die heeft het de hele ochtend al druk”, aldus Leenhouts, die de werkplek met het mooiste uitzicht heeft. Vanuit de hal van het gebouw is de hele markt zo ongeveer te overzien. En natuurlijk de blauwe lucht die de dag extra mooi maakt.

Bij De Kaaihof zet Harold van Dalfsen ondertussen een vuilniszak op een daartoe bestemde plek. De Havenkamer is dan al open, het wachten is op de grote zaal van De Kaaihof. Dat het daar druk gaat worden, is een zekerheidje. Na een lang weekeinde zit er geen lange rustperiode in, zo blijkt. “Donderdag hebben we alweer een bruiloft…”, lacht Van Dalfsen.

 

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500