Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Minder kerkgangers bij GG na gesprek met burgemeester Bilder

Geplaatst op: 13 maart 2021

De Jachin en Boazkerk is in 2003 gebouwd en heeft 1800 zitplaatsen.

De Gereformeerde Gemeente schaalt naar aanleiding van een gesprek met burgemeester Bilder af in het aantal kerkgangers. Zondag wordt ongeveer 10 procent van het aantal beschikbare plaatsen in de Jachin en Boazkerk gevuld.

Burgmeester Bilder zou in gesprekken met de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) en de Gereformeerde Gemeente (GerGem) hebben gewezen op het hoge aantal besmettingen in Genemuiden. In verhouding met andere Overijsselse gemeenten is Zwartewaterland een ware brandhaard op dit moment. In het gesprek zou de burgervader kerkenraden hebben verzocht om na te denken over het aantal kerkgangers dat ze op zondag verwelkomen bij de erediensten. Afgelopen periode liet de Gereformeerde Gemeente meer dan 400 mensen per dienst naar binnen. Ook de HHK verwelkomende meer kerkgangers dan de Rijksoverheid adviseerde. Minister Grapperhaus wil dat kerken tot 30 mensen verwelkomen, ongeacht de grootte van de kerkzaal.

De burgervader wil zich niet uitlaten over de inhoud van de gesprekken met de kerken. “Er is veel contact met allerlei organisaties over wat we nu wel en niet kunnen doen. Ieder zoekt naar wat wijs is. Ook met de kerken wordt gesproken en desgewenst meegedacht. Alles in goede harmonie. Over de inhoud doe ik verder geen uitspraken”, reageert hij.

Izaäk de Muijnck, ouderling bij de GerGem, laat weten dat de Jachin en Boazkerk inderdaad afschaalt naar ongeveer 10 procent van de beschikbare capaciteit. “We hebben al eerder op dat niveau gezeten, tijdens de eerste coronagolf. De afgelopen periode hielden wij drie erediensten in plaats van twee. Op die manier waren alle gemeenteleden (2145, red.)  in de gelegenheid om een dienst te bezoeken. Nu we moeten afschalen lukt dat niet meer, maar men kan meeluisteren via internet of kerktelefoon.”

Dominee A. de Groot vertelt namens de HHK dat zijn gemeente niet verder afschaalt. “In een gesprek met de burgemeester wees hij ons op het hoge aantal besmettingen. Wij hadden al een stuk minder gemeenteleden in de kerk zitten de afgelopen periode, namelijk 175 in plaats van 1300. We blijven die 175 aanhouden.”

Dat er nu wordt afgeschaald bij de reformatorische kerken, wil niet zeggen dat erediensten ook daadwerkelijk bronnen van besmetting zijn. Burgemeester Bilder meldt namelijk wekelijks in zijn praatje bij Zwartewater FM waar zich clusters voortdoen. Veelal is dat in de huiselijke kring, op de bedrijfsvloer of bij scholen. Kerken noemde hij tot dusver nog niet. Dat plaatsen in de bijbelgordel vaak kampen met hogere besmettingscijfers dan elders, heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de grootte van het aantal gezinnen. Ook sociale structuur en gemeenschapsgevoel spelen een rol.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500