Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Genemuiden krijgt een ‘Prinsengrachtconcert’

zaterdag 20 september 2014

Tijdens de tweede editie van streektaalfestival Eikorei ligt er een muziekponton in de binnenhaven van Genemuiden. Daar treden ’s avonds een aantal streektaalartiesten op. “Vanaf de kant en op bootjes kunnen bezoekers de optredens volgen. Het Prinsengrachtconcert in het klein”, glimlacht Arend van Dijk die namens de SCEG de muziekoptredens tijdens Eikorei coördineert. Eikorei staat de derde zaterdag van september op de kalender en vindt vanaf nu om toerbeurt met Genemusiment plaats.

Op verschillende karakteristieke locaties in het centrum van Genemuiden zijn die dag voorstellingen, lezingen, optredens en zelfs een kerkdienst. Streektaal staat overal centraal. Arend van Dijk verzorgt daarbij samen met Albert Bartels van de IJsselacademie het muzikale deel. En dat wordt leuk, blijkt uit het betoog van Van Dijk. “We sluiten Eikorei af met een optreden van Janhenk de Groot. Je moet oppassen met dat soort vergelijkingen, maar het is een beetje de Daniël Lohues van Groningen. Hij heeft onlangs nog een muziekonderscheiding gekregen. Op het ponton treedt ook de bekende groep Leuster uit Urk op en uit Genemuiden komt Juust.”

Ook in het middagprogramma van Eikorei is er muziek. Ook hiervoor is een bijzondere locatie gekozen. “Het koepeltje tussen de Sas en de pont. De Folly heet dat officieel. Daar treedt het trio Tegendroads op en uit de Achterhoek komt Bonne Rout. Een folkgroep met een zangeres. Ze spelen een akoestische set met lichte versterking voor de zang. Verder spelen Wout en Sander van Dalfsen een thuiswedstrijd”, aldus Van Dijk, die hoopt dat de weersomstandigheden beter zijn dan tijdens de eerste editie in 2012. “Toen zouden de optredens plaatsvinden in het plantsoen, maar dat was door de regen zo modderig dat we naar d’ Overtoom moesten uitwijken.”

Eikorei vindt dit jaar plaats in en om de Hervormde Kerk (met ’s avonds een kerkdienst ‘Zingend noar de Zundag in het dialect en met de Bovenstem), in De Kaaihof, op de parkeerplaats bij de Gedempte Heve (cabaret), bij het Armenhuus en het Blokhuis. “Bovendien komen er naast de Vijf Gebroeders nog twee historische schepen daar Genemuiden. Aan boord vinden ook voorstellingen plaats. En vanuit de haven vertrekt een aantal malen een Verhalenboot.”

Het volledige programma is te vinden op www.sceg.nl

Gegevens

Datum:
zaterdag 20 september 2014