Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Historisch Centrum

vrijdag 27 oktober 2017 -19:30

Jaren geleden vertrok uit Genemuiden een Gællemuniger als zendeling naar Papua, ds. Henk van der Steeg. Zendeling ds. Henk Schuurman ging naar Halmahera en maakte daar kennis met de inwoners en hun gewoonten en gebruiken. Beide eilanden liggen in de omgeving van de eilanden Geelmuiden. Op vrijdagavond 27 oktober vertellen ze hun indrukwekkende verhalen en belevenissen. U komt toch ook?

 

De expositie

In het Historisch Centrum Genemuiden is momenteel een expositie te bezichtigen met de titel ‘Geelmuiden aan de andere kant van de wereldbol’. In de Noord-Molukken liggen eilandjes met onder andere de namen Groot Geelmuiden, Klein Geelmuiden, Hasselt, Hattem en IJsselmuiden. De expositie toont de geschiedenis van deze eilandjes aan de hand van kaarten, foto’s en tekst. Filmpjes zijn er te zien over het hedendaagse leven op deze eilandjes en directe omgeving. Een miniatuur fluitschip laat zien hoe het VOC-schip Geelmuiden (1657-1659) er uit zal hebben gezien. Allerlei gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven op de eilandjes brengt het leven op Geelmuiden en Hasselt haast tastbaar dichtbij. Voor de kinderen is er een soort ganzenbordspel waarmee men over de wereldzeeën koers kan zetten naar deze verre oorden. Plaatsgenoot G.J. Westhoff heeft onderzoek gedaan naar deze eilandjes en hierover een boek samengesteld met de titel ‘Heimwee-eilanden, Geelmuiden Hasselt, Hattem en IJsselmuiden in de Noord-Molukken.’ Het boek bevat 128 bladzijden, geheel in kleur, en is voor € 7,95 te verkrijgen bij het Historisch Centrum Genemuiden en in de lokale en regionale boekwinkels.

Het Historisch Centrum Genemuiden (Hoek 27) is elke zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De expositie duurt tot en met zaterdag 23 december 2017.

 

Het avondprogramma

Oud Gællemuniger ds. Henk van der Steeg en ds. Henk Schuurman vertellen op vrijdag 27 oktober 2017 over het wonen, werken en hun ervaringen in Indonesië, dus in de omgeving waar de eilandjes ook liggen.

Ds. Henk van der Steeg heeft als zendeling op het eiland Papua, een provincie van Indonesië, gewoond en gewerkt en was werkzaam als docent aan de Theologische School van de kerk aldaar. Papua is één van de ruigste, mooiste en meest oorspronkelijke provincies van Indonesië en heeft dichte tropische regenwouden met een grote variëteit aan planten en dieren. Ds. Henk van der Steeg is momenteel onder andere verbonden aan de Protestante Gemeente in Olst.

Ds. Henk Schuurman heeft een aantal jaren als zendingspredikant gewerkt op het eiland Halmahera in de Noord-Molukken (Indonesië). Dit grote eiland ligt kort boven ‘onze eilanden’. Momenteel is ds. Henk Schuurman predikant van de Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar, tot afgelopen zomer was hij als predikant werkzaam in Harderwijk.

De bijeenkomst op 27 oktober 2017 wordt gehouden in de Garfkamer (het bijgebouw van de Grote Kerk), Kerkplein 25 in Genemuiden en begint om 19.30 uur. Halverwege de bijeenkomst is er gelegenheid om de expositie te bezoeken in het Historisch Centrum Genemuiden, waar ook gelegenheid is om koffie/thee te drinken. Het bijwonen van de bijeenkomst en het bezoeken van de expositie is gratis. Aan het einde van de bijeenkomst wordt een collecte gehouden voor de onkosten van deze avond.

Als u interesse heeft deze bijeenkomst bij te wonen, wordt u verzocht zich vooraf aan te melden: E: info@oudgenemuiden of telefonisch M: 06-20013356.

Gegevens

Datum:
vrijdag 27 oktober 2017
Tijd:
19:30