Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Week van de Alfabetisering in Overijssel en Zwartewaterland

Geplaatst op: 3 september 2014

Het aantal laaggeletterden in Nederland is de laatste jaren opgelopen tot 1,3 miljoen mensen, waarvan driekwart bestaat uit autochtonen. De Stichting Lezen en Schrijven organiseert, in samenwerking met Bibliotheekorganisaties, van 8 tot 15 september 2014 de Week van de Alfabetisering. Bibliotheken en andere organisaties zijn massaal ingegaan op de oproep om in de week van de alfabetisering activiteiten te organiseren om de aandacht te vestigen op het belang van geletterdheid.

 

Laaggeletterdheid

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen laaggeletterd. Dit houdt in dat zij alleen heel eenvoudige en korte teksten begrijpen. Er wordt vaak gedacht dat het mensen zijn die niet in Nederland geboren zijn, maar drie kwart van deze 1,3 miljoen zijn autochtoon.Een ander misverstand is dat deze mensen thuis zitten en geen werk hebben, maar een groot aantal heeft gewoon een baan (57%). Vele Nederlanders zullen dus, wellicht zonder het zelf te weten, iemand kennen die moeite heeft met lezen en schrijven.

Laaggeletterden hebben vaak moeite met het op peil houden van hun gezondheid door het niet kunnen lezen van medicijnbijsluiters en etiketten op voedingswaren. Daarnaast worden zij vaker belemmerd in hun productiviteit op het werk. Naast het feit dat hun kwaliteit van leven hierdoor vermindert, kost dit de maatschappij vele tientallen miljoenen euro´s per jaar.

Week van de Alfabetisering

De Stichting Lezen en Schrijven organiseert daarom dit jaar wederom, in samenwerking met Bibliotheekorganisaties, van 8 tot 15 september de Week van de Alfabetisering. In deze week wordt extra aandacht besteed aan de bestrijding van laaggeletterdheid door het helpen van laaggeletterden om hun lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren.

In deze week van 8 tot 15 september vinden in Overijssel maar liefst 239 activiteiten plaats. In diverse Bibliotheken in Overijssel wordt er een taallunch gehouden, in samenwerking met ROC’s, gemeentes en welzijnsorganisaties. Deze taallunch wordt voor het eerst georganiseerd. In de Bibliotheek Zwartewaterland is er dit jaar geen taallunch. Hier is gekozen voor een alternatieve activiteiten.

Bibliotheek Hasselt

Tijdens de Week van de Alfabetisering worden er in de Bibliotheek Hasselt gedurende de openingstijden films vertoond die het leven tonen van laaggeletterden. Want hoe is het eigenlijk om laaggeletterd te zijn. Bijvoorbeeld als je op school zit en alleen maar slechte cijfers haalt en daardoor het lachertje van de klas bent. Of als iemand je huis bekladt, kun je die zin dan eigenlijk lezen en wat betekent die zin dan voor je? Of wat als je in een Bibliotheek werkt (!), hé wacht, dat bestaat toch helemaal niet! Een analfabete Bibliothecaris?! Of toch wel?

Het is een doorlopende filmvoorstelling en bezoekers (leden en niet-leden) worden van harte uitgenodigd langs te komen tijdens de Week van de Alfabetisering.

In de Bibliotheek Hasselt is ook het Taalpunt. Dit Taalpunt wordt gerund door taalpuntcoördinator Marietje Oostindië en is geopend op donderdag van 18.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur. Via mail is het taalpunt te bereiken via taalpunt@bibliotheekzwartewaterland.nl.

Meedoen

Alle activiteiten die gehouden worden tijdens de Week van de Alfabetisering staan op de website www.tijdvoortaal.nl. De activiteiten en evenementen kunnen hier per provincie worden gevonden. Ook kan men via deze website zelf een activiteit opgeven en zijn er contactgegevens te vinden voor nadere informatie over hulp bij laaggeletterdheid.

Einde persbericht

 

Meer informatie:

Marcelle Janssen, adviseur week van de alfabetisering

Marcelle.Janssen@rijnbrinkgroep.nl

026-3860391

06-22922747

 

Nicoline Hendriks, projectleider

Nicoline.hendriks@rijnbrinkgroep.nl

06-83707399

 

Interessante links:

www.tijdvoortaal.nl

www.lezenenschrijven.nl

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500