Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kerkdienst in het Gaellemuunigers

Geplaatst op: 5 september 2014

GENEMUIDEN – Tijdens Eikoerei gaat de van oorsprong Genemuider dominee Jacob Brouwer voor tijdens een zangdienst op zaterdag. Hij doet dat in het lokale dialect. Ook alle liederen tijdens ‘Zingnd noar de zundag’ zijn in het Gaellemuunigers. Rondom de Hervormde Kerk staan tijdens het streektaalfestival sowieso veel activiteiten gepland.

Na de opening van Eikoerei om 13.00 uur op het Havenplein kunnen bezoekers overal in Genemuiden terecht voor de onderdelen van het festival. De verwachting is dat veel mensen kiezen voor de omgeving van de Hervormde Kerk. Binnen vertelt Jaap Visscher daar ook over. In zijn moedertaal neemt hij ook de geschiedenis van de Hervormde Kerk onder de loep. Na zijn verhaal wordt onder leiding van organist Arend Booi de Bovenstem geoefend. Deze activiteiten beginnen om 14.15 uur en 15.30 uur.

Net zo bijzonder is het avondprogramma. Vanaf 19.00 uur gaat dominee Jacob Brouwer voor. Hij houdt een korte meditatie in het dialect. “80 procent van de dienst bestaat uit zang. Jannie Bakker e Riek van der Wulp hebben daarvoor alle liederen in het Gaellemuunigers vertaald. Ontzettend veel werk…”, vertelt Arend Booi. Ook Jeanet van Es zingt twee liederen in het ‘plat’. Helemaal nieuw is een kerkdienst in het Genemuider dialect niet, zegt Booi. “Tijdens de eerste editie van Eikoerei ging dominee Arend Beens voor. Daar zijn veel positieve reacties op gekomen. Een dienst in de eigen taal sprak de aanwezigen erg aan. Jammer dat ik geen orgel kan spelen in het Gaellemuunigers”, lacht Booi, die ook ’s avonds een aantal liederen met Bovenstem speelt.

Vanaf de kerk is Historisch Centrum Genemuiden dichtbij. Daar is ’s middags ook een mooi programma. In de voormalige Oudheidskamer worden oude films gedraaid en Riky Last geeft vanaf 14.30 uur les en ook om 15.30 en 16.30 uur zijn er lessen. Niet alleen over de geschiedenis van Genemuiden, maar ook is er ‘skriefles met kroontjespen’.  In de steeg naast het Historisch Centrum is ‘kniepliede skeern’, een mooi ouderwets gebruik.

Ook De Meente maakt onderdeel uit van de route van Eikoerei. Voormalig dirigent Jan Bode van Living Water gaat daar oude meezingers zingen met de bewoners. Dit programma verpakt hij met zijn Urker temperament en uiteraard doet hij dat in het Urks. De vele overeenkomsten tussen Urk en Genemuiden komen zeker aan bod.

Eikoerei op 20 september is een zeer gevarieerd festival met aandacht voor muziek, theater, vertellingen, religie en andere activiteiten, waarbij de streektaal centraal staat. Kijk voor het complete programma op www.sceggenemuiden.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500