Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente kondigt harde maatregelen aan

Geplaatst op: 25 september 2014

HASSELT – Het college van B en W presenteert volgende maand ‘een stevig pakket aan maatregelen’ die moeten zorgen dat de gemeente Zwartewaterland weer financieel gezond wordt. Dat kondigde wethouder Visserman donderdag aan tijdens de behandeling van de zogenoemde Zomernota. “Een ding is zeker: op deze manier kunnen we niet verder”, aldus Visserman.

Daarmee was de wethouder al even somber als de gemeenteraad. “Wij maken ons ernstige zorgen. Onze reserves verdampen, onze schulden nemen toe en onze bezittingen worden steeds minder waard. Dit kunnen we alleen oplossen met politieke moed”, zei Maarten Slingerland van de SGP bijvoorbeeld over de zomernota, die de financiële stand van zaken over het eerste half jaar van 2014 beschrijft. Ondanks een positief saldo van 28.000 euro, zijn de zorgen daarin groot. Onder meer door teruglopende bouwleges gaat de gemeente een jaarlijks tekort van 200.000 euro tegemoet. En dat komt bovenop de situatie die Slingerland beschreef.

Volgens Roel Withaar is de meevaller van 28.000 euro niet eens een ‘dubbeltje op een gloeiende plaat’. “Je hoort het niet eens sissen”, aldus de fractievoorzitter van Gemeentebelang. “De gemeente moet zich nu echt richten op haar kerntaken en stoppen met geld uitgeven aan marketing en IJsseldelta. Stevig ingrijpen is onvermijdelijk.”

“We houden ons hart vast”, zegt ook Boschma van het CDA, die zich overigens net als de VVD verbaast over de gang van zaken rond de Meppelerdiepsluis. Rijkswaterstaat kondigde een klus van 50 miljoen euro aan, terwijl het uiteindelijk slechts om 11,8 miljoen euro gaat. Dit levert Zwartewaterland niet alleen minder bouwleges op. “De gemeente Meppel heeft met de provincie Drenthe afgesproken dat ze nul euro bijdragen, wij moeten 200.000 euro aan Overijssel betalen. Nu blijkt dat de opdracht veel minder groot is dan eerder gedacht, neem ik aan dat we een deel van dat geld terugkrijgen”, opperde VVD’er Smits. Visserman zei toe inderdaad met de provincie in conclaaf te gaan.

Volgende maand moet blijken waaruit de maatregelen bestaan waarop Visserman zinspeelt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500