Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Juust komt met gevarieerd tweede album

Geplaatst op: 30 september 2014

GENEMUIDEN – De Genemuider dialectband Juust presenteert volgende week donderdag in De Kaaihof het nieuwe album. “Wij zijn er zeer tevreden over. Dit album is heel gevarieerd”, zegt gitarist Jerry Hoekman, die ook mandoline en mondharmonica speelt op ‘Overnij’. Die plaat bestaat uit in Lemmer opgenomen elektrische nummers en akoestische songs die eerder dit jaar in het Tapijtmuseum zijn vastgelegd.

Daarmee geeft ook meteen de visie van de band aan. “Wij willen in kroegen spelen, maar vinden huiskamerconcerten ook heel leuk. Juist dan komt onze akoestische kant tot zijn recht. Het scheelt ook een hoop gedoe: je komt binnen wandelen, speelt een uurtje en vertrekt weer. Van dat gesleep met apparatuur heb je dan geen last”, lacht Hoekman.

Hij is het nieuwste Juust-lid, maar werkte aan beide albums van de band mee. Op Overnij kiest hij voor de verbreding. “Een nieuw instrument leren spelen is echt een uitdaging. En daardoor heb ik ook weer meer plezier in gitaarspelen. Dat doe ik al zo lang, dat je moet oppassen dat het niet een routine wordt. Ook daarom is deze verbreding leuk”, zegt Hoekman, die zich ook een andere gitaarstijl aanmeet. “Ik kom natuurlijk uit de rock en die muziek is steeds minder populair. Als ik een solo van Vanhalen speel, vragen veel mensen zich af wat ik aan het doen ben. Buiten dat ben ik zelf country en Americana ook steeds meer gaan waarderen. Dan is het logisch dat je die stijlen ook meer gaat spelen.”

Dat is terug te horen op Overnij, waarin de gebruikelijke invloeden van folk, blues, country en rock weer zijn te horen. Teksten zijn van Genemuidenaren als Maaike Brouwer, Wim Rietman, Harrie Rietman, de gebroeders Van Dalfsen en Erik Driessen. Naast covers van The Dubliners/Thin Lizzy en ZZ Top, kiest Juust ook voor onbekend werk van the Violent Blue Flames en eigen nummers. “Maaike Brouwer heeft een aantal teksten van Wim Rietman op muziek gezet. ‘Zeune’ is meteen mijn favoriete nummer van het album, ook omdat ik zelf vader ben. Het is een heel herkenbaar nummer dat ook muzikaal goed in elkaar zit.”

Ondertussen blijft Hoekman nieuwe wegen inslaan. Hij zit zelfs achter de drumkit. “Met leerlingen van mijn gitaarschool heb ik een bandje gevormd, waarbij ik de drummer ben. Ook weer heel leuk om te doen. Daarnaast wil ik meer nieuwe projecten starten. In november geven we namelijk een afscheidsconcert met 12×12, waar ik jarenlang samen met Jan Willem Bennink in speelde. Tijdens dat concert presenteren we meteen een cd met eigen nummers. Ja, we eindigen waarmee andere bands beginnen.”

Eerst nog de albumpresentatie van Juust. Die vindt plaats op donderdag 9 oktober. “En voor de duidelijkheid: iedereen is welkom en de toegang is gratis. Vermoedelijk spelen we het hele nieuwe album elektrisch en geven we daarna nog een akoestisch concert.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500