Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De Schans in Zwartsluis blijft open

Geplaatst op: 8 oktober 2014

Woonzorgcentrum De Schans in Zwartsluis blijft behouden voor het dorp. Per 1 januari 2015 verkoopt IJsselheem het gebouw aan vastgoedondernemers en broers Geert en Hermen Terwel uit Zwartsluis. Voor de aankoop van De Schans richtten zij de BV Wel Wonen op. Met de verkoop is de eerste stap tot behoud van De Schans gezet.

Momenteel worden de laatste voorwaarden voor verkoop van De Schans aan Wel Wonen uitgewerkt. Als tweede stap onderzoeken het burgerinitiatief ‘Een nieuwe kans voor de Schans’, IJsselheem, en Wel Wonen de opzet van een coöperatie. De coöperatie wordt verantwoordelijk voor de toewijzing van de appartementen, de dienstverlening, het restaurant en welzijnsactiviteiten.

Een coöperatie opzetten vraagt veel werk en organisatietalent. Er wordt gezocht naar een projectleider die dit meehelpt op te zetten en de financiering voor deze persoon. Zwartsluis is een van de circa 70 plaatsen in het land waarbij met lokale kracht de verantwoordelijkheid wordt genomen en een dergelijke coöperatie van de grond komt.

 

2015 overgangsjaar

Het komend jaar is een overgangsjaar waarbij IJsselheem nog volledig verantwoordelijk is voor de zorg en dienstverlening. Alleen de verhuur van woningen gaat in 2015 over naar Wel Wonen. Na 2015 gaan de taken toewijzing, dienstverlening, welzijn en het restaurant naar de coöperatie.

 

Momenteel biedt IJsselheem zorg aan zes mensen met dementie. IJsselheem huurt vanaf 2015 twaalf plaatsen voor kleinschalige verpleeghuiszorg. Voor deze uitbreiding is een verbouwing nodig. Ook worden in het gebouw noodzakelijke kleine aanpassingen gedaan. Uiteindelijk behoudt IJsselheem twaalf verpleeghuisplaatsen in De Schans en zij huurt daarnaast plaatsen voor cliënten met een somatische beperking en een indicatie voor verblijf en verzorging.

De overige appartementen worden rechtstreeks (particulier) verhuurd aan ouderen die zorg nodig hebben, inclusief een warme maaltijd en welzijnsactiviteiten. IJsselheem biedt de zorg en blijft deze zorg bieden, ook na 2015.

Volgend jaar levert IJsselheem ook nog de maaltijden en de andere diensten als winkel, receptie en activiteiten. Daarna wordt bekeken hoe de coöperatie dit kan overnemen. Wel Wonen BV stelt de algemene ruimtes op de begane grond om niet beschikbaar voor activiteiten en dienstverlening. Alleen de servicekosten, zoals verwarming en elektriciteit, moeten worden betaald.

Burgerparticipatie

Bij de nieuwe vorm van zorg- en dienstverlening aan senioren wordt een groter beroep gedaan op de burger. Het succes van de coöperatie die een ‘heem’ voor ouderen in Zwartsluis realiseert, hangt mede af van de participatie van de bevolking. Zwartsluis kent een hoge betrokkenheid van de inwoners bij het welzijn van ouderen en anderen met een beperking. Dat is het laatste jaar extra duidelijk gebleken met de opzet van het burgerinitiatief ‘Een nieuwe kans voor De Schans’. Het aantal vrijwilligers dat al jaren de handen uit de mouwen steekt in De Schans is groot. Dat is een bemoedigende uitgangssituatie voor het welslagen van de coöperatie.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500