Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Elf Stolpersteine in Zwartsluis

Geplaatst op: 27 oktober 2014

In de straten van Zwartsluis worden in aanwezigheid van opperrabbijn Binyomin Jacobs op donderdag 6 november elf Stolpersteine onthuld. Deze zogeheten struikelstenen worden gelegd bij de huizen waaruit joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen van de Nazi’s in Oost-Europa.
Op deze gedenkstenen staan de namen van de bewoners die het slachtoffer zijn geworden van het Nazi-regime. Ook wordt er op vermeld het geboortejaar en waar en wanneer ze zijn vermoord. De Stolpersteine worden geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig uit Berlijn, die dat al op meerdere plaatsen in ons land heeft gedaan. Het is een Europees project van Demnig dat wordt uitgevoerd in alle landen waar de Nazi’s hebben huisgehouden.
Stolpersteine betekent letterlijk ‘struikelstenen’, maar het staat ook voor ‘steen des aanstoots’. Ze zijn bedoeld om de voorbijganger figuurlijk te laten struikelen en aan te zetten tot nadenken.
De plaatsing van de Stolpersteine gebeurt op initiatief van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, die vorig jaar werd opgericht. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld om de Joden die zijn weggevoerd uit de gemeente een naam en gezicht te geven en daarnaast de geschiedenis van het joodse leven in Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden te achterhalen. De stichting is ook bezig met de vervaardiging van een kunstwerk dat volgend jaar bij de joodse begraafplaats in Hasselt wordt onthuld.
De onthulling van de Stolpersteine in Zwartsluis begint met een plechtigheid om 13.30 uur in de Hervormde kerk aan de Kerkstraat. Daar wordt onder meer gesproken door Barend Vinke, voorzitter van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, burgemeester Eddy Bilder en opperrabbijn Jacobs. De laatste zal ook een gebed uitspreken.
Vervolgens vertrekt het gezelschap naar de joodse begraafplaats waar een korte toelichting wordt gegeven op het plaatsen van de struikelstenen. Daarna vindt de onthulling van de gedenkstenen plaats bij woningen aan de Stationsweg, het Buitenkwartier, Westeinde en Klein Lageland. Bij elk van deze woningen zal door een van de bestuursleden van de stichting een korte toelichting worden gegeven over de joodse familie die daar in de oorlogsjaren heeft gewoond.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500