Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vlucht Regenwulpen voor Knol

Geplaatst op: 1 november 2014

Zaterdagmorgen werd er al vroeg gestart in de Bibliotheek Zwartewaterland. In Bibliotheek Hasselt werd extra vroeg het eerste exemplaar van het Nederland Leest exemplaar 2014 uitgereikt aan wethouder Gerrit Knol. Dit jaar is bij Nederland Leest gekozen voor ‘Een vlucht regenwulpen’ van Maarten ’t Hart. “een regenwulp is een vogel en wij dachten toen, oké, vogels, vroege vogels. Vandaar dat we het eerste exemplaar een keer extra vroeg wilden uitreiken”, vertelt Marjolein Lolkema van Bibliotheek Zwartewaterland.

Wethouder Gerrit Knol was daar meteen voor te vinden. Hij nam de uitnodiging direct aan en zo stond hij zaterdagmorgen 1 november al even voor 7.00 uur in de Bibliotheek Hasselt. De Bibliotheek Zwartewaterland had voor koffie en thee, en ook nog voor wat krentenbrood en suikerbrood gezorgd. Alles wat een vroege vogel wel kan waarderen.

Trouwens, wethouder Gerrit Knol blijkt een echte vroege vogel te zijn: “Ik sta elke dag vroeg op en ook voor de zaterdag is dit geen ongewone tijd voor mij. Ik vind het heerlijk om rond deze tijd al op te zijn en dan lekker vroeg even wat boodschappen te doen en vervolgens stap ik op de fiets om uren te fietsen!”

Nu werd deze routine onderbroken om even te praten over boeken. En ook al houdt de wethouder van lezen, het komt er meestal niet van. Alhoewel niet van boeken lezen: “Ik lees op een andere manier en ik denk dat dit tegenwoordig bij meer mensen zo gebeurd. Het inherent aan de tijd. Je hebt de tablet bij de hand en dan ga je al gauw daar op zoek naar informatie en dat lees je dan. Zie ik onderweg een mooi gebouw, dan wil ik daar zoveel mogelijk over lezen bijvoorbeeld.” Toch maakte het Nederland Leest campagneboek van vorig jaar veel indruk bij wethouder Gerrit Knol. “Erik of het klein insectenboek, dat vond ik altijd geweldig om te lezen. Ik heb zelfs nog voorgelezen aan mijn kinderen. De humor in dat verhaal sprak en spreekt mij enorm aan.”

En ondanks dat het campagneboek van 2014 een bekende klassieker is, heeft hij dit werk nog nooit gelezen. “Ik weet dat de insteek van deze campagne is dat zoveel mogelijk mensen dit boek gaan lezen en dat het dan ook de bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen ook met elkaar over dit boek in gesprek gaan. Ik vind dat een mooi initiatief. Ik hoop dat dit ook gaat gebeuren en ik wens dit iedereen ook toe. Ik wens iedereen veel plezier toe met deze campagne en met dit boek.”

En met die woorden kreeg wethouder Gerrit Knol van Marjolein Lolkema een mooi pakket overhandigd. Hij kreeg naast het campagneboek zelf ook een grootletter exemplaar overhandigd (mensen die moeite hebben met de kleine letters kunnen – zolang de voorraad strekt – ook vragen naar een grootletter exemplaar), een leesgids bij het boek met daarin alle informatie over het boek, een zakje Maarten ’t Hartjes (snoepjes die iedereen vast kent: de bekende vruchtenhartjes, maar dan met de naamafdruk ‘Maarten’) en tenslotte kreeg hij nog een speciaal cadeautje van de Bibliotheek Zwartewaterland. De medewerkers hadden voor de wethouder een Uiltjesboekenlegger uitgeprint met de 3D printer die de wethouder kan gaan gebruiken tijdens het lezen van ‘Een vlucht regenwulpen’. “Zodat hij nooit de bladzijde kwijt raakt als de wethouder lekker in het boek aan het lezen is!”, aldus Marjolein Lolkema.

Het Nederland Leest-boek is voor Bibliotheekleden nog tot zaterdag 29 november gratis af te halen (zolang de voorraad strekt) in de bibliotheken van Zwartewaterland (Hasselt,

Voor meer info: www.bibliotheekzwartewaterland.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500