Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jaarlijkse dialectavond in Hasselt

Geplaatst op: 8 november 2014

Op dinsdag 18 november organiseert de Historische Vereniging Hasselt haar jaarlijkse dialectavond in het Oude Stadhuis op de Markt 1 in Hasselt. Een avond vol verhalen,  gedichten en anekdotes in de Hasselter streektaal. Het programma start om 20.00 uur, maar vanaf 19.30 uur kan men al kennismaken onder het genot van een kopje koffie of thee. De toegang is gratis.

Nieuwe leden werkgroep
Gelukkig zijn er in Hasselt nog volop inwoners, die het plaatselijke dialect een warm hart toedragen. Daar kunnen ze bij de dialectwerkgroep van de Historische Vereniging in Hasselt over meepraten. De werkgroep is de afgelopen jaren flink uitgebreid met nieuwe deelnemers. Corry Overmars, Bertien Brinkman, Drikus van de Kolk, Jan van Marle, Gerrie Eenkhoorn, Jan Grolleman, Henk Woelderink en Jan Haasjes vormen momenteel de harde kern van de club. Vol enthousiasme doen ze hun best om uitdrukkingen, zegswijzen en verhalen in het Hasselter dialect voor het nageslacht te bewaren. Belangstellenden krijgen tijdens de dialectavond een indruk van het arbeid die het afgelopen jaar door de werkgroep is verzet.

Op ontdekking met Drikus
Speciaal voor deze editie van de Dialectavond neemt Drikus van der Kolk de bezoekers mee op een denkbeeldige reis door Hasselt. Voor echte ‘Asselters’ behoeft Drikus geen introductie. Met de nodige humor en kwinkslagen zal hij het publiek attenderen op allerlei opmerkelijke wetenswaardigheden uit de historie van Hasselt. Ook de Grote Kerk, waar hij jarenlang werkzaam was als koster, zal zeker de revue passeren. Jan Grolleman draagt zorg voor een bijpassende fotopresentatie.

Hasselter Woordenboek
De dialectwerkgroep maakt deel uit van de Historische Vereniging Hasselt, die tot doel heeft om de kennis en belangstelling voor de geschiedenis van Hasselt en omgeving te bevorderen. Eén van de belangrijkste wapenfeiten van de dialectwerkgroep is het Hasselter Woordenboek, waarin enige jaren geleden de plaatselijke streektaal werd vastgelegd. Wie nog geen exemplaar van het woordenboek in huis heeft, kan dit gemis tijdens de dialectavond goedmaken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500