Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Nieuwe’ veenschuur krijgt vorm

Geplaatst op: 18 november 2014

Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster heeft binnenkort zijn veenschuur weer terug. Bouw- en Timmerbedrijf Lassche herbouwt de vorig jaar afgebrande schuur momenteel in hoog tempo. “Fantastisch dat we straks weer een authentiek ogende veenschuur hebben”, zegt beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten.

Om nooit opgehelderde redenen ging het bouwwerk langs het vlonderpad van het bezoekerscentrum vorig jaar in vlammen op. Wat restte was zwartgeblakerde grond. Wie nu het vlonderpad oploopt, ziet direct het houtwerk boven het riet uitsteken. Bouw- en Timmerbedrijf Lassche gaat voortvarend te werk. “Een echte timmerklus, prachtig”, zegt eigenaar Erik Lassche.

Want Natuurmonumenten wil dat de schuur er zo authentiek mogelijk uitziet en past binnen het Wiedenlandschap. Ook moeten duurzame materialen worden gebruikt. “Er mag straks geen spijker zichtbaar zijn. Als timmerman moet ik anders denken dan normaal. En dat is ook meteen de uitdaging. Dit is geen standaard nieuwbouwwoning, maar een project waarbij veel vakwerk komt kijken”, aldus Lassche, die bovendien rekening moet houden met de wensen van de Monumentenwacht.

De timmerman heeft veel uren gestoken in het bindwerk. Dat draagt de hele constructie en ook daarvoor moest hij teruggrijpen op oude methoden. Lassche zette het werk in zijn eigen bedrijf in elkaar en voerde het vervolgens over het water naar het bezoekerscentrum. Volgende week wordt het riet van Rietbedrijf Lok op dezelfde manier aangevoerd.

Voor Lassche is de opdracht om meerdere redenen interessant. Hij woont zelf een paar honderd meter verderop in de Leeuwte. “Ik werk zo ongeveer in mijn eigen achtertuin. Het leuke is dat mijn opa nog aan de vorige veenschuur heeft gewerkt. En zelf wandel ik natuurlijk ook regelmatig over het vlonderpad. Toch bijzonder dat ik dan straks mijn eigen bouwwerk zie.”

De officiële opening van de nieuwe veenschuur staat voor begin 2015 op de agenda.

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500