Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Pascal Eenkhoorn wil binnen vier jaar prof zijn

Geplaatst op: 22 november 2014

Pascal Eenkhoorn geeft zichzelf vier jaar om profwielrenner te worden. “Als ik het dan nog niet ben, moet ik realistisch zijn: dan word ik het niet meer en ga ik studeren”, zei de Genemuidenaar woensdag tijdens het Sportcafé. Voorlopig ligt hij echter op koers. Het jonge talent heeft een prima eerste juniorenjaar achter de rug en rijdt komend seizoen voor de Belgische AVA-ploeg, waarvoor in het verleden grote namen als Kwiatkowski reden.

Eenkhoorn liet zich afgelopen jaar regelmatig van voren zien, onder meer in de hoog aangeschreven Vredeskoers. “Daar kon ik met de beteren mee. Dan denk je echt wel even: ‘Cancellara heeft deze koers ooit gewonnen’. Ik kan goed omhoog. In het hooggebergte zie ik wel dat de echte lichte mannetjes makkelijker rijden, maar ik kan wel mee”, aldus Eenkhoorn, die voor het nieuwe seizoen opnieuw de Vredeskoers, maar ook Parijs-Roubaix heeft aangestreept.

In die laatste wedstrijd is het vaak modderrijden, een discipline die hij juist heeft afgezworen. Ondanks een overwinning besloot Eenkhoorn onlangs dat hij stopt met veldrijden. “Ik zag soms echt tegen wedstrijden op, terwijl ik van wegwielrennen juist energie krijg. Veldrijden is een klein wereldje, wielrennen doe je over de hele wereld. Als je geen plezier hebt, moet je stoppen. Met plezier begint immers alles. Ik richt me nu volledig op de weg.”

Genemuidenaar Henk van Dalfzen is tegenwoordig zijn trainer. “Die is heel belangrijk voor me. Vorig jaar had ik ook al problemen met veldrijden en toen ben ik met Henk gaan praten. Vroeger deed ik alles zelf, nu train ik samen met hem. Naast een baan van twaalf uur bij Hamat, rijd ik vier keer in de week drie uur op de fiets. Ook zwem ik twee keer. Daarmee train je het hele lichaam. Ik heb dat opgepakt omdat ik las dat Michael Boogerd het ook veel deed.”

Eenkhoorn heeft zijn Havo-diploma op zak. Mocht het niet lukken om prof te worden, dan kan hij kiezen voor een maatschappelijke loopbaan. Op de vraag van Gert Jan van den Berg of hij over een paar jaar de Tour de France rijdt: “Dat weet ik niet, maar het is natuurlijk wel het doel.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500