Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hasselter herdenking Eerste Wereldoorlog leeft

Geplaatst op: 24 november 2014

De organisatie is verrast door de belangstelling voor de Hasselter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Die is komende vrijdagavond van 20.00 uur in de Ichthus Kerk. “Blijkbaar hebben mensen individueel toch veel gelezen over de Eerste Wereldoorlog. Dat komt nu samen. Misschien leeft deze oorlog wel meer dan we vooraf dachten”, zegt Peter Ros, die vrijdag de presentatie voor zijn rekening neemt.

En dat terwijl een herdenking een beetje een merkwaardig idee leek. Nederland was niet betrokken bij de Eerste Wereldoorlog en Hasselt al helemaal niet, zo is de gedachte. “Mensen vergeten nog wel eens dat Nederland met een enorme vluchtelingenstroom te maken kreeg. Meer dan een miljoen mensen, terwijl het land op dat moment nog maar vier miljoen inwoners had. Het ging om enorme hoeveelheden.”

Omdat het begin van de oorlog dit jaar honderd jaar geleden is, neemt de belangstelling voor de verschrikkingen uit 1914-1918 toe. Bovendien komen veel mensen op vakantie in België of Frankrijk ook in aanraking herinneringen aan de zinloze strijd die zoveel mensenlevens kostte. Daardoor leeft de oorlog wellicht veel meer dan de organisatie dacht. Die verwacht daarom vrijdag een behoorlijk gevulde Ichthuskerk.

Daar treedt een Hasselter gelegenheidskoor op. Dat oefent al maandenlang wekelijks in de bibliotheek. Gedichten, persoonlijke verhalen en boekentafels maken de avond compleet. Onder meer Geke Mateboer en Jo Decrock leveren een bijdrage. Decrock is een geboren Vlaming die al jarenlang in deze regio woont.

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500