Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Henk van Olst zet zich in voor SOS Kayamandi

Geplaatst op: 15 december 2014

Foto Erik Driessen

Genemuiden steunt met de koop van sterretjes het project SOS Kayamandi. Die stichting steunt een straatarm township in Zuid-Afrika. De man die achter de Genemuider steun zit, blijkt Henk van Olst. Deze bekende Genemuidenaar woont sinds achttien jaar in het buitengebied tussen Heetveld en Sint Jansklooster. Binnenkort bekijkt hij met drie Genemuidenaren het project. Hij vertelt het verhaal achter SOS Kayamandi.

Van Olst reed achttien jaar geleden met een vriend door Genne en Streukel en zag daar de woning van een bekende. Die rit zorgde uiteindelijk voor een verhuizing. “’Zo wil ik ook wonen’, dacht ik. Op het platteland met wat dieren. Via een krantje van de NVM zag ik een huis in Heetveld staan. Toen ik de makelaar belde, bleek het net verkocht. Even later wees iemand mij op deze woning en sindsdien heb ik het hier enorm naar de zin”, vertelt Van Olst, die als werknemer van Timzo nog veel in Genemuiden komt.

Ruim zeven jaar geleden keek hij op een avond televisie. “Dat bakbeest heb ik nu de deur uitgedaan, want ik keek er nooit naar. Toen zat ik uit verveling wat met de afstandsbediening in de handen. Kwam ik uit op TV Gelderland. Normaal keek ik daar nooit naar, want ik ben vooral geïnteresseerd in internationaal nieuws. Maar nu viel ik in een uitzending over een stichting in Dieren die een Zuid-Afrikaans township steunt. Ze bouwen daar drie weeshuizen en hebben een broodproject. Een soort wasmachine is omgebouwd tot een broodmachine en daaruit krijgen de kinderen dagelijks brood.”

Van Olst werd om de een of andere manier gegrepen door het project en wilde contact met de stichting. “Zelf ben ik daar niet zo goed in, maar mijn vriend Bennie van Dalfsen zocht contact. Dat was snel geregeld. Na een gesprek met de oprichtster ben ik de stichting financieel gaan steunen”, vertelt Van Olst, die sindsdien jaarlijks een aanzienlijk bedrag overmaakt. “Tja waarom…ik ben een rare. Geld interesseert me eigenlijk niets. Luxe vind ik niet belangrijk. En ik vind dat de rijke mensen op deze wereld moeten zorgen voor de arme mensen.”

Op de dag na Kerst gaat Van Olst voor het eerst kijken in Zuid-Afrika. Samen met Van Dalfsen en diens vrouw en Benny Doldersum. “Ja, daar heb ik ontzettend veel zin in. En natuurlijk is het ook een beetje spannend. Je wilt dat je geld goed terechtkomt, maar daar heb ik wel vertrouwen in”, vertelt de voormalig Genemuidenaar, die vroeger ook veel heeft gereisd. Hij werkte een tijd als kok op de grote vaart. “Tijdens mijn eerste reis, maakte ik een orkaan mee. Windkracht twaalf…”, herinnert Van Olst zich.

Hij is straks veertien dagen naar Zuid-Afrika. Naast bezoeken aan het township gaat hij ook naar de Tafelberg en Robbeneiland, waar Nelson Mandela ooit gevangen zat. In de periode dat hij in Zuid-Afrika zit, is er bij d’Olde Soldoat prijskaarten. De opbrengst daarvan gaat al enkele jaren naar SOS Kayamandi. Van Olst is daar normaal gesproken ook bij. “Verder kom ik eigenlijk nergens. ‘Je leeft als een kluizenaar’, zeggen ze vaak tegen mij. En dat is eigenlijk ook zo, maar ik voel me er goed bij.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500