Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Loodsluis niet aansprakelijk voor noodlottig ongeval’

Geplaatst op: 7 januari 2015

De bedrijven Loodsluis uit Genemuiden en Rendo Duurzaam uit Steenwijk zijn niet schuldig aan de dood van het jonge stel uit Doezum. Dit stelden de advocaten Janssen en Pekkeriet die deze bedrijven bijstonden in de rechtszaak woensdag rond koolmonoxidevergiftiging in Meppel. Zij vroegen de rechtbank de bedrijven vrij te spreken.

Eerste Kerstdag 2010 vonden een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin door koolmonoxidevergiftiging de dood. Zij logeerden op dat moment in Meppel bij de moeder van de man. Oorzaak van dit drama is volgens het openbaar ministerie (OM) een fout afgestelde CV-Combi ketel en een los liggende pijp in het afvoersysteem. Volgens het OM heeft het installatiebedrijf in Genemuiden de monteurs laten werken met verkeerde materialen en is het systeem onvoldoende door beugels vastgezet. Hierdoor kon een pijp losschieten en het dodelijke gas de woning in Meppel binnenstromen. Rendo Duurzaam BV had dit ondeugdelijk werk tijdens de oplevering in de zomer 2010 moeten zien tijdens de controle, maar heeft alles goed gekeurd. Door dit onzorgvuldig gedrag moeten de bedrijven in de ogen van de officier schuldig worden bevonden aan dood door schuld en overtreding van de Woningwet. Zij eiste voor de rechtbank in Assen voor beide bedrijven een boete van 75.000 euro.

Volgens de verdedigers zijn er meer factoren te noemen waardoor dit drama heeft kunnen ontstaan. Na de installatie van de afvoerpijpen is door aannemer Plegt-Vos een schacht gebouwd. ,,Die schacht was lek waardoor het gas de woonruimtes binnen kon dringen. Dat de schacht niet deugd staat in het NFI-rapport dat nadien is opgemaakt”, aldus Janssen, ,,En tijdens de zicht-controle heeft Rendo niets afwijkends kunnen constateren”. Advocate Pekkeriet zette haar vraagtekens bij de geleverde materialen. De pvc-buizen lieten zich gemakkelijk scheiden. ,,Direct na het ongeval werden deze kunstof buizen vervangen door andere buizen die moeilijker van elkaar te halen zijn. Dat is toch opmerkelijk”. Beide juristen vinden dat Loodsluis en Rendo onterecht worden beschuldigd en hadden andere partijen zoals Plegt-Vos en Woonconcept (als opdrachtgever) een uitnodiging in de bus moeten krijgen.
De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500