Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De beurs (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 15 januari 2015

Van 17 tot en met 20 Januari is het weer zover. Genemuiden trekt ten strijde. Want dan vindt in Hannover de jaarlijkse vakbeurs Domotex plaats. Alles en iedereen die er toe doet (of dat in ieder geval denkt) in de vloerenwereld trekt dan naar de Duitse stad om zich te presenteren of te oriënteren.

wimGenemuiden is van oudsher duidelijk present op de Domotex, al is het aantal lokale exposanten in de loop der jaren duidelijk geslonken.

Zo’n beurs is voor de deelnemers nog een hele operatie. Er gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Nieuwe kwaliteiten worden in Duitsland vaak voor het eerst aan (mogelijke) klanten getoond. In Hannover wordt het fundament voor een heel jaar gelegd.

Hoewel de beurs officieel op zaterdag begint, zijn veel deelnemers op vrijdag en sommigen zelfs op donderdag al op de stand aanwezig. Exposanten, klanten en agenten komen vanuit de hele wereld naar Hannover. En er is relatief weinig tijd, dus wordt een beursdeelname als een citroen uitgeperst.

Er wordt vaak anders tegenaan gekeken, maar het draaien van zo’n beurs vergt nogal wat van een mens. De dagen zijn lang en de druk is behoorlijk, want er hangt nogal wat van af.

Voor onze plaatselijke industrie ziet een beursdagje er ongeveer als volgt uit:

Vroeg je bed uit. Douchen en ontbijten en zorgen dat je om 9 uur op het beursterrein bent. Want dan gaan de deuren van de hallen open. Officieel sluit de beurs om 18.00 uur, maar de ervaring leert dat de laatste gasten zo rond 19.30 uur van de stand vertrekken. Vervolgens terug naar het hotel. Snel even omkleden om daarna met collega’s (en vaak ook nog klanten) een hapje te gaan eten. Zo’n dag sluit je normaalgesproken dan nog af met een afzakkertje in de hotelbar. Doodmoe plof je dan in je bedje, waar je voor je het weet alweer wordt gewekt omdat een nieuwe beursdag aanstaande is.

Op de maandag komen vaak tal van delegaties uit Genemuiden – zoals de burgemeester en wethouders en bankdirecteuren – naar Hannover. Positief gedacht zou je dit betrokkenheid kunnen noemen. Bij veel exposanten leeft echter meer het gevoel dat de heren er eens een dagje uit zijn.

Op dinsdagavond vertrekken de meeste lokale beursdeelnemers weer naar Genemuiden. Soms blijft een fabriek nog een nacht om de beurs met het hele team te analyseren.

Wat me opvalt is dat je nooit een deelnemer hoort die een slechte beurs heeft gedraaid. Meestal heerst er na afloop altijd een positieve en optimistische stemming. Ik ken het gevoel wel. Het zal een combinatie van adrenaline en euforie zijn. Je bent met je collega’s tijden lang met de voorbereidingen in de weer geweest. En dus worden alle positieve ervaringen en signalen van zo’n beursweekje bij elkaar op een hoop geveegd.

De ervaring heeft me echter geleerd dat je eigenlijk na het verstrijken van minimaal een half jaar kunt concluderen of een beurs goed of slecht is geweest. Pas dan weet je of je nieuwe artikelen werkelijk zo goed zijn als werd aangenomen. Want uiteindelijk bepaalt nog altijd de consument de kracht van een product.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500