Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Meer keten door nieuw alcoholbeleid

Geplaatst op: 16 januari 2015

Het nieuwe alcoholbeleid waarbij jongeren onder de 18 jaar geen alcohol kunnen kopen, leidt tot meer keten in Zwartewaterland. Dat merkten meerdere partijen donderdagavond op tijdens de gemeenteraad. Ze willen binnenkort kijken of het huidige ketenbeleid nog werkt. Wethouder Speksnijder vindt het ook goed om dat eens onder de loep te nemen, hoewel hij zelf de indruk heeft dat het beleid goed werkt.

Meerdere partijen zagen donderdag een contrast tussen het ketenbeleid en het voornemen van de gemeente om drankgebruik onder jongeren te verminderen. In Zwartewaterland drinken jongeren op vroegere leeftijd drank en vinden meer ouders dat geen probleem dan elders in Nederland. En dus moet er meer bewustzijn ontstaan. Vooral onder ouders. “Maar als dat niet werkt, hebben wij wel de verantwoordelijkheid om te zorgen dat jongeren veilig en gezond opgroeien”, stelde SGP’er Slingerland.

Volgens hem is er echter een ‘forse toename’ van het aantal keten in Zwartewaterland. Ook anderen vroegen zich af of wel wordt gecontroleerd of deze keten zich aan de regels houden. “Ondanks de controles worden geen overtredingen gesignaleerd. Maar de keten in bijvoorbeeld Genemuiden zijn nauwelijks te missen”, constateerde Astrid Dijkstra van de PvdA.

Burgemeester Bilder meldde echter dat er nauwelijks klachten over de keten binnenkomen. Hij erkende dat stelling van veel partijen dat een strenge handhaving nauwelijks bezig is. “Wetgeving voor de buhne”, vond John Smits van de VVD daarom. “Wij vinden dat jongeren teveel drinken, dan wordt er een wet gemaakt en vervolgens kunnen we niet handhaven. Zinloos.”

Dat ging Dijkstra echter ook te ver. “Het is net als met het roken. Jaren terug was het gewoon dat mensen rookten op kantoor. Het kost veel tijd en energie om dit te veranderen, maar uiteindelijk kun je resultaat boeken”, aldus Dijkstra. En resultaat moet in dit geval zijn dat jongeren op latere leeftijd met drinken beginnen en dat ouders hun kinderen meer waarschuwen en al helemaal niet het ‘goede voorbeeld’ geven.

Het huidige ketenbeleid stamt uit 2009. Daarin staat dat de gemeente keten onder voorwaarden gedoogt, maar dat die zich dan wel aan de regels moeten houden.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500