Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verbranden riet heeft invloed op de luchtkwaliteit

Geplaatst op: 16 januari 2015

De gemeente Zwartewaterland denkt dat het verbranden van riet in De Wieden mogelijk de oorzaak is van de verslechterde luchtkwaliteit. Uit onderzoek van de RIVM bleek deze week dat de luchtkwaliteit in Zwartewaterland verslechtert, terwijl die elders in Nederland juist verbetert. De concentraties aan stikstofdioxide en fijnstof in de lucht zijn hier echter toegenomen.

Volgens de gemeente worden de jaargemiddelde normen echter niet overschreden. “Het meetstation staat in de Barsbeek de Veenen. De concentraties die gemeten worden zijn zeer weersafhankelijk. Bij riet verbranden in de Wieden komt veel NO2 en PM10 vrij. In perioden dat het meetstation benedenwinds ligt, worden veel hogere waarden gemeten. Dat kan een verklaring zijn voor de hogere waarde”, aldus woordvoerder Alieke Landsman van de gemeente Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500