Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Anne Eenkhoorn en Hugh Reukers voorleeskampioenen Zwartewaterland

Geplaatst op: 22 januari 2015

Op woensdagavond 21 januari 2015 vond in het gemeentehuis in Hasselt de lokale ronde plaats van de Nationale Voorleeswedstrijd in Zwartewaterland.

De kandidaten hadden eerder al moeten strijden tegen klasgenoten op hun eigen basisscholen, maar nu moesten zij strijden tegen de voorleeskampioenen uit hun eigen plaats. Twee winnaars mochten door naar de regionale finale op 11 maart a.s. die deze keer plaats vindt in Zwartewaterland zelf. Dan komen alle andere finalisten van de lokale ronden uit de Kop van Overijssel naar de raadzaal van het gemeentehuis in Hasselt en begint de strijd opnieuw!

Iedere kandidaat moest een fragment voorlezen uit een jeugdboek van hun eigen keuze. Ze werden enthousiast aangemoedigd door supporters. Daniel Groener presenteerde de avond en dat deed hij met veel plezier en tijdens het intermezzo werden de aanwezigen dan ook flink door hem aangemoedigd zelf eens te zeggen wie er zou moeten winnen!

De kandidaten werden beoordeeld door een strenge, maar rechtvaardige jury, bestaande uit wethouder Gerrit Knol, Jan Blei en Jannie Bakker. De jury kreeg ondersteuning van een schaduwjury uit de zaal.

Voor wie nog nooit bij een voorleeswedstrijd is geweest, dit is één van de meest bijzondere bibliotheekactiviteiten in het jaar. Om 18.30 uur begint de raadzaal vol te stromen en is het een kakofonie van het geluiden. Als om 19.00 uur de presentator laat weten dat de voorleeswedstrijd dan toch echt gaat beginnen, wordt het muisstil in de raadzaal. Ruim 150 papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, broers en zussen, klasgenoten, meesters en juffen luisteren vanaf dat moment ademloos naar de mooie fragmenten die worden voorgelezen.

En dit jaar werd er heel gevarieerd voorgelezen. Van spannend tot eng tot weer heel erg vrolijke fragmenten. Over stinkende broertjes in het vliegtuig zonder deodorant, over een broer die al jaren wordt vermist tot over een schoolklas waarin het helemaal niet meer gezellig is en dat levert heel wat stress op.

Twaalf kandidaten verwenden de luisteraars in de zaal met de mooiste verhalen. De volgende kandidaten lazen voor:

Anne Bakker (De Vogelaar), Suzanne Beernink (Het Anker), Dirk Biemans (De Toermalijn), Anne Eenkhoorn (Johannes Calvijnschool), Simon Geertman (De Wijngaard), Marjelle Kroon (Johannes Bogermanschool), Tim van der Linden (De Driemaster), Hugh Reukers (Genne), Mary Smalbrugge (Prins Willem Alexanderschool), Emma Spanninga (Op de Hoeksteen), Nienke Timmerman (Maarten Lutherschool) en Marnix de Vries (Aremberschool).

 

De twee voorleeskampioenen voor Zwartewaterland 2015 zijn:

Naam: Anne Eenkhoorn, school Johannes Calvijnschool (Genemuiden)

Naam: Hugh Reukers, school Genne (Genne)

De avond werd mede mogelijk gemaakt door de Regelaardij uit Hasselt.

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500