Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bouwman vertelt over De Eese

Geplaatst op: 25 januari 2015

Harry Bouwman, die op aansprekende wijze vertelt over Landgoed Heerlijkheid de Eese, begon in 2007 zijn onderzoek naar veldnamen in dit gebied. Hij ontdekte al snel dat veldnamen een basis én een onderdeel vormen van de cultuurhistorie van het gebied, daarom heeft hij zijn onderzoek uitgebreid met cultuurhistorie.

Het gebied kreeg vorm in de laatste twee ijstijden. Zelfs toen al was de mens aanwezig, getuige de vondst van een neanderthaler bladspits van ongeveer 35.000 jaar oud! Andere sporen van vroeg menselijke bewoning of in ieder geval gebruik van het gebied, zijn een hunebed dat gesloopt is rond 1840 voor ‘nuttiger gebruik’ en grafheuvels. In de zwemvijver is een houten wiel gevonden. Dit vertoonde geen sporen van gebruik en is dus waarschijnlijk gebruikt als offer of grafgift. Ook vindbaar en herleidbaar zijn sporen van kleine akkertjes zoals men die rond het begin van onze jaartelling aanlegde.
In voor ons meer herkenbare tijden ontstaat Heerlijkheid De Eese, met later in 1619 de bouw van ‘het Slotje’. Opeenvolgende eigenaren van het landgoed hebben er hun eigen sporen nagelaten. Sinds 1923 is het landgoed, ongeveer 800 hectaren groot, in eigendom van de familie Van Karnebeek. Zij beheren het landgoed, waarvan een deel privé is en een gedeelte dat toegankelijk is voor publiek. Een deel van het landgoed gaat deel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur.
Een geweldig verhaal over een streek met vele wetenswaardigheden op allerlei gebied, zoals geologie, natuur- en cultuurhistorie. Sluuspoort Zwartsluis op vrijdag 30 januari. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur, entree: € 5,- (incl. koffie/thee bij aanvang).

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500