Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stadsboerderij Vollenhove weer bewoond

Geplaatst op: 27 januari 2015

Op 27 januari hebben de huurders van twee nieuwbouw stadsboerderijwoningen hun sleutel in ontvangst genomen. Aan de Doelenstraat in Vollenhove zijn twee moderne sociale huurwoningen verrezen die in stijl refereren aan de stadsboerderij die tot voor kort op deze plek stond.

 De huurders betrekken een sociale huurwoning die energiezuinig is en eenvoudig levensloopbestendig te maken is. De woningen zijn daarmee geschikt voor zowel starters, jonge gezinnen als ouderen. De huurprijs is vanaf € 635 per maand.

Het nieuwbouwproject is door Wetland Wonen gerealiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Steenwijkerland. De gemeente heeft enkele jaren geleden de oude stadsboerderij opgekocht, gesloopt en de grond gesaneerd. Bouwbedrijf Knol heeft de woningen in opdracht van Wetland Wonen gebouwd.

Bij het tot stand komen van het ontwerp is goed gekeken naar de stadsboerderij die er stond. Deze verkeerde in vervallen staat. De enige mogelijkheid was sloop en vervangende nieuwbouw. Maar wel met oog voor de historie van de plek en van Vollenhove als geheel. Voor het uiteindelijke ontwerp van de woningen tekent bureau Team 2 uit Vollenhove.

Vollenhove had zo’n honderd jaar geleden tenminste zeventig stadsboerderijen. Het waren vaak kleine bedrijven met maximaal tien beesten vooral koeien, maar soms wat paarden en schapen. De zeventig stadsboeren hadden samen ongeveer vijfhonderd dieren.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500