Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De herontdekking van d’ Overtoom

Geplaatst op: 4 februari 2015

Schemkes (links) en Beens positief over Overtoom. Foto Erik Driessen

Eddy Beens was in november een beetje somber over de nabije toekomst van d’ Overtoom. Grote evenementen gingen door ziektes en de vogelgriep niet door. Amper drie maanden verder is de positiviteit echter helemaal terug. “Heel bijzonder wat hier gebeurt. Het bedrijfsleven ontdekt ons, verenigingen zijn zeer actief en met het Leger des Heils hebben we een mooie nieuwe bewoner”, aldus Beens.

arendSamen met bestuursvoorzitter Hans Schemkes constateert de beheerder dat d’ Overtoom de wind ineens flink in de rug heeft. “Vermoedelijk ook omdat we er flink aan trekken. We zijn heel actief op de social media en hebben de website vernieuwd. En we profiteren mee van de groei van sportverenigingen. Afgelopen zaterdag waren hier bijvoorbeeld achttien volleybalwedstrijden. Tja, dan is het hartstikke druk en gezellig…”, aldus Beens, die een zelfde beeld op dinsdag- en woensdagavond ziet. Eerst zijn de sportzalen tot 20.00 uur gevuld en daarna volgt zaalvoetbal.

Volgens Schemkes heeft d’ Overtoom momenteel ook de faciliteiten die de gemeenschap verlangt. “We hebben de afgelopen jaren dankzij Europese subsidie veel kunnen investeren. De keuken en de tribune zijn vernieuwd en we hebben onder meer de achterste zaal anders ingedeeld. Die bestaat nu uit twee delen”, vertelt Schemkes. De aanpassingen zorgen er vooral voor dat d’ Overtoom weer echt één gebouw vormt. “Dit complex stamt uit 1984. In de loop van de tijd hebben we steeds kleine uitbreidingen doorgevoerd. Een soort puistjes aan ons gezicht. Nu stralen we weer eenheid uit.”

En het lijkt wel alsof veel mensen daardoor d’ Overtoom herontdekken. “Een aantal bedrijven voerde hier de afgelopen maanden functioneringsgesprekken of vergaderde hier. Voordeel is natuurlijk dat ook overdag hier professionele beheerders rondlopen. Voor potentiële gebruikers is dat prettig”, stelt Beens, die hoopt dat de positieve golf verder blijft rollen. “Het gaat nu goed, maar het kan nog beter. Bedrijven en organisaties kunnen hier prima terecht.”

En dan noemt de beheerder de verenigingen nog niet eens. Ook daar ziet hij een soort herontdekking. “De zwemvereniging traint hier bijvoorbeeld wekelijks. Uit dat soort activiteiten rollen vaak weer nieuwe initiatieven. Wat dat betreft is het werk van beheerder ook verandert. Vroeger was je puur faciliterend bezig, nu probeer je sportverenigingen ook aan elkaar te koppelen. Als zij evenementen organiseren, profiteren wij daar ook weer van mee.”

Helemaal klaar is d’ Overtoom nog niet, zegt Schemkes. “Wensen veranderen sowieso continu en daarin moet je soms mee. We onderzoeken nu de mogelijkheid om de theaterzaal sfeervoller te maken. Dat kan met verlichting en andere aankleding. Hopelijk kunnen we daaraan dit jaar beginnen. Op de wat langere termijn moeten de kleedkamers worden aangepakt. Die stammen ondertussen ook uit de jaren tachtig.”

Dat is overigens niet het begin van de geschiedenis van het gebouw. “De beroemde koepel is in 1969 gebouwd. Sinds die tijd is er veel gebeurd”, weet Beens. Bestuursleden zijn desondanks trouw. Piet Bonthuis is al sinds begin jaren zeventig bestuurslid. Schemkes heeft het 25-jarig jubileum ook achter de rug als voorzitter. “Veel mensen weten dat helemaal niet en dat vind ik ook prima. Eddy en Einbert zijn de visitekaartjes van d’ Overtoom. Laat mij maar lekker op de achtergrond.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500