Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De oorlogsherinneringen van Ab Roetman

Geplaatst op: 6 maart 2015

“Ik ben blij dat ik alleen de periode van mijn geboorte tot de bevrijding beschrijf. Wat een werk, wat een werk”, glimlacht Ab Roetman over zijn boek Boy o Boy, waarin hij zijn opmerkelijke oorlogsherinneringen beschrijft. Genemuiden en de Kamperzeedijk spelen daarin ook een grote rol.

Roetman is geboren aan de Kamperzeedijk. Daar maakte hij onder meer de beruchte melkstaking en meerdere luchtgevechten mee. Een link met Genemuiden is er zeker in het boek. “Mijn oma Van Dalfsen woonde daar bijvoorbeeld. Ik weet nog goed dat ze foeterde over een vlieg op de ruiten, omdat ze net de schoonmaak had gedaan. Een Canadees bij haar huis richtte daar meteen zijn geweer op. Iedereen in huis schrok geweldig en dacht dat hij door de ruiten zou schieten, maar hij maakte natuurlijk maar een grapje…”

Ook rond de geboorte van zijn zus heeft Roetman een bijzonder verhaal. “Veel Zeediekers zaten in militaire dienst, zo ook mijn vader in een tijd dat mijn moeder hoogzwanger was. Ik ben indertijd als jongetje van vijf naar Genemuiden gebracht, naar de kleuterschool aan de Achterstraat. Terwijl ik daar zat, is mijn zusje geboren. Mijn vader keerde later terug via Zwolle. Daar vroegen ze aan hem of hij wel wist dat hij weer vader was geworden. Nee dus. Toen is hij meteen doorgefietst van Zwolle naar Genemuiden.”

Zeventig jaar na dato laat de oorlog Roetman nog niet los. Hij maakte als kind veel mee, maar als volwassene minimaal net zoveel. “Ik heb ooit een Canadese piloot opgespoord, die als enige overlevende uit een neergestorte bommenwerper bij Grafhorst kwam. Dat is gelukt. Daaruit kwamen steeds weer nieuwe dingen, waaronder het organiseren van reizen naar Normandië. In totaal zijn er wel duizend mensen mee geweest, waaronder ook zeker 75 Genemuidenaren.”

En veel van die reizigers zeiden tegen Roetman dat hij wat met zijn verhalen moest doen. Zo is hij begonnen met schrijven en verzamelen van foto’s. Boy 0 Boy is het resultaat. Een mooi boek voor iedereen met interesse in de regionale geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog. Roetman woonde tot zijn trouwen op de Kamperzeedijk. Sindsdien woont hij in Kampen. Hij was de eerste eigenaar van een autogarage in IJsselmuiden.

Op 14 en 27 maart verkoopt Roetman zijn boek in De Meente. Hij is dan van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500