Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Niet trots op hoge woonlasten’

Geplaatst op: 10 maart 2015

“We kunnen er niet trots op zijn dat Zwartewaterland landelijk gezien de grootste stijger is qua woonlasten”, aldus financiënwethouder Dick Visserman dinsdagmiddag tijdens het perscontact. “De financiële positie van Zwartewaterland staat zwaar onder druk”, vervolgt hij zijn sobere relaas, “met een snel dalend eigen vermogen, een hoge schuld en een hoge grondpositie.”

Om die reden heeft Zwartewaterland de keuze gemaakt  de OZB en de rioolheffing te verhogen, verklaart wethouder Visserman de hoge woonlasten voor inwoners. Zo is de rioolheffing in de gemeente gestegen van 258 euro naar 375 euro. Dat komt overigens mede, zoals wethouder Visserman eerder al tegen Genemuidenactueel zei, doordat de rioolheffing jarenlang te laag was in de gemeente. “Te laag om het rioolwerk dat gedaan moest worden in de gemeente ook te kunnen betalen.”  Reden voor die lage rioolheffing was puur politiek. “Nu heeft de gemeenteraad gelukkig ingezien dat het niet anders kan en de heffing verhoogd. De gemeente kan nu eindelijk het riool in bijvoorbeeld de wijk Dedemsvaart-Zuid in Hasselt aanpakken.”

Dat alleen inwoners de financiële pijn voelen is volgens wethouder Visserman niet waar. “Personeel dat wegging hebben we niet meer vervangen. De inhuur van extern personeel is verlaagd van 1 miljoen euro naar 140.000 euro.” Om toch de taken uit te voeren die de gemeente moet uitvoeren wordt veel gebruik gemaakt van hulp en kennis uit de gemeente Staphorst, Steenwijkerland en Zwolle, aldus Visserman.

Over vijf of zes jaar – mits Zwartewaterland geen financiële tegenvallers tegenkomt – wil de gemeente de rioolheffing weer verlagen. Komend jaar wil de gemeente de onroerendezaakbelasting enkel indexeren (met de inflatie).

Door deze uitleg hoopt het college van burgemeester en wethouders de onrust bij inwoners weg te nemen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500