Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Elly Potgieter nieuwe taalcoördinator

Geplaatst op: 16 maart 2015

Elly Potgieter is de nieuwe taalcoördinator van Zwartewaterland. Zij volgt Marietje Oostindië op. Met haar denkt het Taal voor het Leven-project een erg sterke opvolgster te hebben gevonden. Zo is zij ook taalcoördinator van hetzelfde project in Staphorst. Elly Potgieter heeft veel ervaring opgedaan op het gebied van Cultuur en Welzijn (coördinator van een Vrijwilligerscentrale en een peuterspeelzaalstichting én beleidsmedewerker bij de gemeente), daarnaast is zij inburgeringscoach geweest en heeft ze zelf in dat kader Nederlandse les gegeven aan allochtone cursisten. Ze geeft bijles Nederlands aan MBO cursisten, bijles rekenen aan enkele leerlingen uit groep 7. Ook is ze coördinator bij Jeugdtheater Ventura Kampen en secretaris van festival Kerst in Oud Kampen.

In Nederland wordt samengewerkt aan een geletterd Nederland waarin iedereen mee kan doen. Dat betekent dat gemeenten, taalaanbieders, Bibliotheek, bedrijven, vrijwilligersorganisaties, zorg & welzijn, samen willen werken om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te helpen bij het lezen en schrijven. Stichting Lezen & Schrijven gelooft dat heel Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en om moet kunnen gaan met een computer.

Op dit moment zijn in heel Nederland al meer dan 10.337 cursisten bereikt en zijn er bijna 4000 taalvrijwilligers, ook wel taalcoaches. Taalcoaches en taalcursisten worden in de diverse gemeenten begeleidt door taalcoördinatoren. In Zwartewaterland werden zij vanaf de start begeleid door Marietje Oostindië. Helaas voor het Taal voor het Leven-project in Zwartewaterland heeft Marietje Oostindië ervoor gekozen om meer uren voor Deltion te gaan werken en kan zij één en ander niet meer combineren met het Taal voor het Leven-project. De Klankbordgroep heeft daarom afscheid van haar genomen. “Marietje is iemand die ook denkt aan de menselijke maat. Ze staat er bekend om dat zij een enorme betrokkenheid heeft bij taalcursisten, taalcoaches, bij het project, bij datgene wat zij aanpakt. Zij op zichzelf is een instituut.”

Taalcoaches, laaggeletterden en alle anderen die vragen hebben over het project Taal voor het Leven kunnen bij Elly Potgieter terecht via het Taalpunt in de Bibliotheek Hasselt. Dit Taalpunt wordt gerund door de taalpuntcoördinator en is geopend op donderdag van 16.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur. Via mail is het taalpunt te bereiken via taalpunt@bibliotheekzwartewaterland.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500