Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hasselts Fanfare geeft les op scholen

Geplaatst op: 12 april 2015

Afgelopen weken waren de vakdocenten van Hasselts Fanfares blazersopleiding te gast in klassen van basisscholen in Hasselt en Genemuiden. Op een prettige ongedwongen wijze kregen de leerlingen informatie over de instrumenten en het ontstaan van klanken. Jennifer Krale en Nico Karel namen gezamenlijk het deel koperen blaasinstrumenten voor hun rekening en Jan Gerrritsen gaf tekst en uitleg over de diverse saxofoons die thuishoren in de fanfare. Kinderen konden de geluidstrillingen voelen door een tuinslang en als klap op de vuurpijl mochten ze ook op de instrumenten spelen, maar dat was soms best lastig.

Muziek maakt slim!

https://www.youtube.com/watch?t=22&v=9Kq3rwjMxTE

Wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk bewezen dat muziekbeoefening een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Bovendien versterkt het gezamenlijk musiceren het groepsgevoel en de discipline met daarbij sociale en emotionele vaardigheden.

Wat sport is voor het lichaam, is muziekbeoefening voor de geest!

Maar helaas zijn vaak de lessen in muziek ondergeschoven kindjes op basisscholen, doordat leerkrachten zich meestal niet bekwaam genoeg voelen voor muziekonderwijs. Daarin heeft Hasselts Fanfare een oplossing gevonden door het aanbieden van gastlessen. ‘Uiteraard hopen wij door deze scholenbezoekjes op aanwas van nieuwe leerlingen en dat is gelukt!’, meldt voorzitter Anja Waninge. ‘Aansluitend aan de workshop op school bieden wij leerlingen een proefpakket aan van tien gratis lessen, waarbij op speelse wijze de beginselen van het musiceren worden bijgebracht, met vooral aandacht voor ritmegevoel  en kennismaking met instrumentarium. Dit project krijgt dan ook zeer zeker een vervolg!’

Meer informatie:  www.hasselts-fanfare.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500