Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veilig tussen twee gemalen wandelen

Geplaatst op: 9 mei 2015

Foto's Erik Driessen

Burgemeester Bilder draaide zaterdagochtend de laatste schroef in een nieuw brugje tussen de twee stoomgemalen aan de Kamperzeedijk. Daarmee kunnen bezoekers veilig van d’ Olde Mesiene naar het modernere Veneriete gemaal wandelen. En tijdens de open dag van zaterdag maakten meteen veel mensen daar gebruik van.

Vrijwilligers bouwden het brugje met hulp van onder meer gemeente en waterschap. Bilder bedankte de vrijwilligers daarvoor uitvoerig. “In een gemeenschap als Zwartewaterland vinden we vrijwilligerswerk nog wel eens vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Het is ongekend wat mensen hier tot stand brengen”, aldus Bilder, die ook stil stond bij de historische en landschappelijke waarde van de gemalen. “Het oudste nog werkende stoomgemaal van Nederland op een bijzonder plekje, een van de mooiste locaties van Zwartewaterland. Nog steeds kennen te weinig mensen dit bijzondere gebied.”

Want polder Mastenbroek is misschien wel Nederland in het klein, zegt ook Jan Laarman van waterschap Groot Salland. Vermoedelijk is het ook de oudste polder van Nederland. En het Veneriete gemaal zorgt dat de inwoners de voeten droog houden. “Vroeger gebeurde het regelmatig dat regenval de polder blank zette. Dat kan in deze tijd echt niet meer. Alleen al vanwege de economische waarde van dit gebied. Het is niet voor niets dat 500 miljoen euro is uitgetrokken om de dijken rond dit gebied weer op orde te krijgen.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500