Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Heien met een kleine machine

Geplaatst op: 3 juni 2015

Wie aan heien denkt, ziet reusachtige machines voor zich die een stevig kabaal veroorzaken. Dat is echter niet per se nodig. Bart Bruintjes werkt al bijna dertig jaar op de mini-heimachine van Heibedrijf H.J. van der Steeg & Zn. “Solowerk…”, glimlacht de Genemuidenaar. Hij transporteert en bedient de machine namelijk alleen.

Dat verrast ook bewoner Van der Kolk van Westenholte. Voor een uitbouw van zijn woonkamer had de aannemer de heimachine van Van der Steeg ingehuurd. “Dan verwacht je dat ze met een paar man komen…”, zegt Van der Kolk verbaasd. “En ik dacht dat deze klus wel even zou duren, maar met goed een uur was Bart al klaar.

Heien is blijkbaar niet altijd een tijdrovende klus. “Dat komt ook omdat we steeds meer buizenpalen gebruiken. Die zijn veel lichter dan betonpalen omdat ze niet massief zijn. Je hoeft niet die enorme massa de grond in te stampen. Vandaag hoefden ze ook maar drie meter de grond in”, verduidelijkt Bruintjes.

Met zijn machine is hij als sinds midden jaren tachtig op pad. Hij schat in dat Van der Steeg, ondertussen onderdeel van de Groothuis Bouwgroep, al voor de oorlog met heien was begonnen. “Pin me daar niet op vast, maar we zijn in ieder geval al lang bezig. Ik vind het ook nog steeds mooi werk. Anders had ik dit ook niet zo lang volgehouden. Het mooie is dat je door heel Nederland komt. Gisteren zat ik in Oud-Beijerland, vorige week in Enschede en nu in Westenholte.”

Vaak zijn het particulieren of aannemers die de mini-heimachine aanschakelen. “Deze machine is handig op moeilijk bereikbare locaties of op grond die geen zware voertuigen kan hebben. Bij Sneek werkte ik bijvoorbeeld aan het meer en bij Deventer aan een oud dijkje. Ook op bungalowparken met van die kleine bruggetjes is dit materieel ideaal.”

Bruintjes laadde de mini-heimachine in Westenholte rond 08.00 uur uit en even na koffietijd kon hij al inladen. Toen had hij drie buizenpalen in de grond en die volgestort met beton. Voor de aannemer een mooi fundament om mee verder te gaan.

kijk voor meer informatie op www.heien-vdsteeg.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500