Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Deze gemeente bestaat wel (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 8 juni 2015

Deze gemeente bestaat niet, kopte De Stentor afgelopen weekeinde groot. De regionale krant bedoelde Zwartewaterland. Veertien jaar na de fusie hebben Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis nog steeds weinig met elkaar, concludeert de krant. En dus bestaat de gemeente niet. Merkwaardige redenering. De inwoners van de Kop van Overijssel hebben helemaal niets met Twente en vice versa. Maar de provincie Overijssel staat toch echt al eeuwen op de kaart. Zelf woon ik in Sint Jansklooster. In mijn leven bezocht ik precies één keer Willemsoord en Paaslo. Toch liggen beide oorden in ‘mijn’ gemeente Steenwijkerland. En ook die bestaat wel degelijk.

De Stentor doelt ook op de onderlinge twisten tussen de drie Zwartewatersteden. En inderdaad: Sluzigers en Koraepn mogen graag een beetje bekvechten en doen net alsof ze een hartstochtelijke afkeer van elkaar hebben. Toch gaan veel Genemuidenaren in Zwartsluis naar school, werken even zoveel Sluzigers in Genemuiden, zijn er talloze huwelijken gesloten tussen inwoners van beide plaatsen (sterker nog: ik ben het product van zo’n huwelijk) en zijn er nog genoeg andere dwarsverbanden. Ik ken plaatsen met meer onderlinge strijd die desondanks prima samen een gemeente vormen: als ik weer naar mijn woonplaats Sint Jansklooster kijk, hoef ik alleen maar naar buurman Vollenhove te wijzen. Er is nog net geen grenscontrole.

De stelling in de krant wordt onderbouwd door autoriteiten. Tiem van Dalfsen is er één van. “Als in Genemuiden iets georganiseerd wordt, proberen ze het eerst zelf. Hasselt en Zwartsluis houden eerst de hand op…”, zegt de PvdA’er. Het zijn eigenlijk beschamende woorden voor iemand van zijn statuur. Wellicht moet Van Dalfsen evenementen als de Nationale Sleepbootdagen, Zwartsluis onder Zeil, de grote feestweek rond Koningsdag in Zwartsluis of het Euifeest eens bezoeken. Zouden ze daar nou zoveel meer geld ontvangen dan pakweg Genemusiment?

Van Dalfsen wijst ook nog op de industrie. “In Genemuiden wordt het geld verdiend…”, zegt hij. Ja, Genemuiden heeft een indrukwekkende industrie voor een stad van deze omvang. Maar als Van Dalfsen rond rijdt over de industrieterreinen van Zwartsluis en Hasselt komt hij enorme bedrijven als Hebo, Vitters, Interfloor en Scania tegen. Daar zullen ze toch ook nog wel een stuivertje overhouden aan de activiteiten, lijkt mij.

De situatie in de gemaakte gemeente Zwartewaterland lijkt mij niet anders dan in veel andere fusiegemeenten. In het artikel wordt gezegd dat Hasselt met Zwolle had moeten samengaan en Zwartsluis met Steenwijkerland. Alsof Zwartsluis zoveel heeft met Kuinre, Oldemarkt of het vermaledijde Willemsoord. En Genemuiden dan? Bij Kampen? Het zal allemaal wel. Ik vind dat Zwartewaterland zo gek nog niet. Dat er geen eenheid is zoals onder meer Van Dalfsen concludeert, klopt natuurlijk. Maar de vraag is of die er bij een andere samenwerking wel was geweest. Ik denk van niet.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500