Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Sterfhuis van horeca op komst’

Geplaatst op: 2 juli 2015

“Ik denk dat we binnen vijf jaar een sterfhuis van horeca in Zwartewaterland hebben.” Eddy Beens van d’Overtoom zei dat donderdagavond tijdens de raadsvergadering als inspreker. De gemeenteraad evalueerde daarin het beleid voor paracommerciële horeca. Volgens Beens is de verordening ‘te weinig dwingend’. “Ik vind dat men binnen de nieuwe verordening teveel ruimte laat voor paracommerciële horeca.”

De bezwaren van de horeca liggen vooral bij het houden van feestjes/bijeenkomsten van persoonlijke aard. De gemeente heeft nu met de horeca afgesproken dat bijeenkomsten van persoonlijke aard, die gehouden worden in een paracommerciële instelling, gepubliceerd worden op de website. Volgens burgemeester Bilder worden die ook in de krant (De Stadskoerier) gezet.

Henk Braamskamp van Gemeentebelangen spreekt echter van een ‘goede verordening’. “Dat de horeca het wil aanpassen, kunnen we wel begrijpen. Maar we zijn het er niet mee eens. Het is wel duidelijk dat de grote feesten nog steeds in de horeca worden gehouden.”

Voor het houden van persoonlijke bijeenkomsten geldt een maximum van zes. Het afgelopen jaar heeft echter slechts één paracommerciële instelling gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een bijeenkomst van persoonlijke aard te houden.

De SGP stelde nog voor om de eindschenktijd van Keet de Kolk (wat een paracommerciële instelling is) te vervroegen van 1:00 van 23:30 uur. Burgemeester Bilder ontraadde dat. “Je werkt hiermee illegaliteit in de hand. Als het op de aangewezen plek niet kan, dan zoeken ze wel een illegale plaats op.” Volgens Klaas Huisbrink van de SGP is dat echter een kwestie van handhaven. “En dat mensen dan in de illegaliteit verdwijnen, is volgens mij niet zeker.” John Smits viel hem bij: “Het kan toch niet zo zijn dat we in dit huis een besluit niet nemen omdat mensen dan in de illegaliteit verdwijnen?”

Op 29 augustus spreekt de raad hierover door.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500