Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Barbara opent theater

Geplaatst op: 5 juli 2015

Barbara Lok begint een theater in haar achtertuin in Sint Jansklooster. Podium Lokaal heet dat initiatief dat ze samen met echtgenoot Oscar Cheizoo start. Artiesten die komen zijn bijvoorbeeld Bertolf, Oscar Cheizoo openen dan Podium Lokaal. Op het programma staan al namen als Tim Akkerman, Lenny Kuhr, Ralph van Manen en Elske Dewall. En natuurlijk treedt Lok zelf ook op.

“Theaterdirecteur Lok…”, glimlacht de zangeres en zangdocente als ze plaatsneemt in een van de theaterstoelen. Het theater ontstond min of meer bij toeval. Toen de studio min of meer klaar was, bedacht ze dat ze haar Sunday Sessions daar ook wel kon organiseren. Haar leerlingen treden één zondag in de maand in Zwartsluis op en sinds afgelopen seizoen dus in Sint Jansklooster. “En dat beviel zo goed dat ik ineens het idee kreeg om ook huiskamerconcerten te houden. ‘We moeten vergaderen’, zei ik tegen Oscar”. En even later waren we al aan het rond bellen met artiesten die we kennen. De reacties waren heel positief” , lacht Lok.

Ze gaat een drukke zomer tegemoet. Een toilet ontbreekt nog, de tuin verdient een opknapbeurt en natuurlijk moeten de toegangskaarten aan de man worden gebracht. “We nemen natuurlijk een risico. Maar als je niet durft, kom je nergens. Wij hebben hier heel veel zin in”, zegt ze, terwijl ze rondkijkt in haar theater met plek voor 55 bezoekers. Die zitten op stoelen met historie. “Oscar werkte een tijd in het De la Mar Theater in Amsterdam. Daar ruimden ze deze theaterstoelen op. Oscar kon er twintig krijgen.”

Ze dragen bij aan de sfeer in het podium aan de Kloosterweg. Dat moet vanaf september regelmatig goed gevuld zijn. Lok vindt het ‘spannend’ en beschouwt het ook als afsluiting van een moeilijke periode. “Vorig jaar tijdens een vakantie op Kreta ben ik redelijk ingestort. Twintig jaar lang werkte ik als achtergrondzangeres bij Willeke Alberti, had ik zes koren, tientallen zangleerlingen en deed ik ook nog mijn eigen dingen. Dat lukt niet meer. Sinds januari ben ik weer redelijk in de running, maar ik heb veel dingen afgezegd. Langzaam krijg ik alle energie terug. En ja, daar helpt dit theaterplan flink bij.”

En de namen die ze presenteert mogen er zijn. Bertolf is op het laatste moment nog aan het programma toegevoegd en ook de andere namen zijn mooi. “Wat is echt geweldig vind is dat Lenny Kuhr komt. Wij hebben veel overeenkomsten. Zij is ook een tijd haar stem kwijt geweest, net als ik. Ik heb hem nog steeds niet helemaal terug. Als ik geëmotioneerd raak, voel ik een brok in mijn keel. Lenny heeft lang hetzelfde gehad. Nu treedt ze weer op in kleine zalen. Haar programma past hier geweldig.”

“Ook Lodewijk van Gorp is een aanrader. Misschien niet zo bekend, maar hij is achtergrondzanger van Marco Borsato. Echt een prachtige stem. Geldt natuurlijk ook voor Elske DeWall. Ook blij ben ik met Ralph van Manen. Een bekende in de gospelwereld, maar ook daar buiten verdient hij aandacht.”

Lok is nog steeds dirigent van Noisz. Vanaf september begint het theaterseizoen. Kijk op www.podiumlokaal.nl voor het hele programma.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500