Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De laatste drenkeling van Schokland

Geplaatst op: 31 juli 2015

Op dinsdag 11 augustus wordt in het Museumkerkje van Schokland de laatste drenkeling van het voormalige eiland herdacht. Dit was geen eilandbewoner of visser, maar een piloot van de Royal Air Force (RAF). Zijn lichaam spoelde in augustus 1940, dit jaar 75 jaar geleden, aan op de Zuidpunt van Schokland. Vier maanden later werd de ringdijk van de Noordoostpolder gesloten. De laatste drenkeling van Schokland was de Canadees Bill Tudhope.

Om de piloot te eren, houdt de vereniging Vrienden van Schokland van 14:00 tot 16:00 uur een herdenkingsbijeenkomst. Deze wordt bijgewoond door familieleden van Bill Tudhope. Tijdens de herdenking worden de namen voorgelezen van 42 vliegeniers van vijf nationaliteiten die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen in de Noordoostpolder. De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor leden van de vereniging Vrienden van Schokland en houders van de Museumkaart. Andere belangstellenden betalen de entree voor het museum.

Na de bijeenkomst in het Museumkerkje leggen de familieleden bloemen bij de Zuidpunt van Schokland op de plek waar 75 jaar geleden het lichaam van Tudhope aanspoelde. Later die dag zullen de bloemen worden overgebracht naar het graf van Bill Tudhope op de Algemene Begraafplaats van Kampen in IJsselmuiden.

Bill Tudhope werd in 1919 in Zuid Afrika geboren. Zijn jeugd bracht hij door in Canada. Hij voltooide in 1939 zijn kostschool in Engeland waarna hij in dienst trad bij de Royal Air Force om te leren vliegen. Direct bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij oorlogsvlieger. In juli 1940 werd hem een hoge onderscheiding toegekend (Distinguished Flying Cross) voor een heldhaftige missie naar Wilhelmshaven in Noord-Duitsland. Tudhope kwam kort daarna op 11 augustus 1940 op 21-jarige leeftijd om het leven. Hij ligt sindsdien begraven in Kampen.

De Vrienden van Schokland starten in september 2015 een cursus over de Luchtoorlog boven Schokland, de Noordoostpolder en het Zuiderzeegebied, in samenwerking met de Werkgroep Luchtoorlog Noordoostpolder en Urk (WELNU). Deze cursus wordt maandelijks op zaterdagen gegeven op de Stenenzolder van Museum Schokland. U kunt aanmelden op: hansh@xs4all.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500