Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bang dat watertoren omvalt

Geplaatst op: 4 september 2015

Wim van Dalen (69) is geboren in de schaduw van de watertoren in Sint Jansklooster. De laatste dertig jaar woont hij weer op dezelfde plek, met uitzicht op dat bouwwerk dat altijd over het dorp waakt. Als torenwachter van Natuurmonumenten leidt hij bovendien bezoekers rond in ‘zijn toren’. “Vroeger was ik altijd bang dat de toren een keer zou omvallen…”, glimlacht Van Dalen.

Als kind speelde Van Dalen rondom de watertoren. De verstopplekjes waren talloos. Desondanks was er ook een zekere vrees. “Met een vriendje heb ik wel eens uitgemeten hoever de toren zou komen als hij omviel”, zegt Van Dalen. Binnenkijken zat er destijds niet in en dat droeg bij aan het ontzag voor de toren.

Toen hij later bij de waterleiding werkte, kwam er een heel ander soort angst bij. “Moest je in je eentje die wiebelige trap op die aan alle kanten kraakte. Man, ik was doodsbang. Toen Natuurmonumenten mij een paar jaar terug vroeg als torenwachter was ik daarom niet enthousiast. Pas toen ik hoorde dat ik die rottrap niet op hoefde, heb ik ja gezegd.”

Want de nieuwe trap is het pronkstuk van de watertoren. “Goed te doen voor iedereen. Pas is een oude buurvrouw van ver in de tachtig naar boven gelopen. Ze wilde toch graag een keer in de toren kijken waar ze zo lang naast had gewoond. Dat ging prima”, vertelt Van Dalen, die echter het uitzicht bovenin het echte hoogtepunt vindt. “Ik ben honderden keren boven geweest, maar je ziet altijd weer iets moois of bijzonders. Je kunt tot aan Zwolle, Kampen en Emmeloord kijken. En het uitzicht is in elk seizoen weer anders.”

Als torenwachter heeft Van Dalen het daarom naar zijn zin. “Ook omdat je alleen maar enthousiaste mensen spreekt. Ze zijn echt onder de indruk. Grappig is ook dat ze uit alle windstreken komen. Pas leidde ik twee mensen rond die op de mini-camping naast de toren stonden. Ze waren speciaal voor de toren naar deze regio gekomen.”

De interesse vanuit het dorp lijkt wat minder, valt Van Dalen op. “Ik zie relatief weinig mensen uit Sint Jansklooster, maar eigenlijk moeten ze allemaal een keer de toren op”, vindt de torenwachter. Open Monumentendag van 12 september is daarvoor een goed moment. Dan mogen bezoekers gratis naar boven.

Van Dalen heeft die dag geen dienst, maar binnenkort staat hij zeker weer bovenin ‘zijn toren’. “Of ik moe ben na zo’n dag? Nou, soms loop je wel een keer of vijf de trap of en af. Dan voel je de volgende dag de kuiten wel hoor.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500