Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Doek valt voor Keet de Kolk’

Geplaatst op: 9 september 2015

SGP-raadslid Klaas Huisbrink drong er in de laatste raadsvergadering op aan: vervroeg de sluitingstijd van Keet de Kolk op zaterdagavond naar half 12. VVD en PvdA sloten zich daarbij aan, zolang deze regel geldt voor jongerenverenigingen. CDA’er Henk Buit toentertijd: “Dit wordt de doodsteek voor Keet de Kolk.”

Volgens toezichthouder Evert van Dijk klopt dat. “Als deze motie wordt aangenomen dan valt het doek voor Keet de Kolk. Ik denk dat dan het bestuur opstapt en dat zal ikzelf ook doen. Keet de Kolk zal dan niet meer aan haar financiële verplichtingen kunnen voldoen.”

De jongenvereniging investeerde in een nieuw pand op basis van het toen geldende beleid van gemeente en overheid. “Nu is dat beleid veranderd en werkt het tegen ons.  Waar de gemeente jarenlang ingang had om jongeren te bereiken en dus probleemjongeren te signaleren en door te verwijzen raakt zij dit dan kwijt. Voor politie zijn we zichtbaar in wat jongeren doen, zoals jongeren een veilige plek bieden en ga zo maar door.”

Sinds de nieuwe alcoholwet in werking trad, waarbij de ‘alcoholleeftijd’ verhoogd werd van 16 naar 18 jaar, kampt de keet met tegenvallende bezoekersaantallen. “Wij moeten ons aan de wet houden, en doen dat dus ook, waardoor jongeren afhaken. En de gemeente maakt dit mogelijk door de, in mijn ogen, illegale keten te gaan gedogen en te zeggen dat dit ‘verlengde huiskamers’ zijn. Het lijkt wel een bypass om de wet te omzeilen.”

Keet de Kolk, die een jaar geleden een nieuw pand neerzette, moet dat nog steeds afbetalen. “Ik verwacht dat dat nog wel goedkomt, maar niet als wij om half 12 dichtmoeten. Dat betekent de nekslag voor ons”, zegt Van Dijk, die spreekt van ‘een triest einde’. “Het enige wat dan nog overblijft, is 3:16, maar dat is voor een bepaalde doelgroep. Wat heeft Zwartewaterland nog te bieden?”

Genemuiden gaat op slot, denkt de toezichthouder, die de opstelling van ‘sommige politieke partijen’ vijandig noemt. “Er zijn geen klachten vanuit de bevolking. Wat kan de reden zijn dat er ineens over sluitingstijd gesproken gaat worden?”, vraagt hij zich af. “Is dat een persoonlijke opvatting of is men beïnvloed door de horeca? Wat is hun drijfveer en niet te vergeten hun verantwoordelijkheid?”

Morgen is de kwestie aan de orde in de gemeenteraad.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500