Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Doek valt voor Keet de Kolk’

Geplaatst op: 9 september 2015

SGP-raadslid Klaas Huisbrink drong er in de laatste raadsvergadering op aan: vervroeg de sluitingstijd van Keet de Kolk op zaterdagavond naar half 12. VVD en PvdA sloten zich daarbij aan, zolang deze regel geldt voor jongerenverenigingen. CDA’er Henk Buit toentertijd: “Dit wordt de doodsteek voor Keet de Kolk.”

Volgens toezichthouder Evert van Dijk klopt dat. “Als deze motie wordt aangenomen dan valt het doek voor Keet de Kolk. Ik denk dat dan het bestuur opstapt en dat zal ikzelf ook doen. Keet de Kolk zal dan niet meer aan haar financiële verplichtingen kunnen voldoen.”

De jongenvereniging investeerde in een nieuw pand op basis van het toen geldende beleid van gemeente en overheid. “Nu is dat beleid veranderd en werkt het tegen ons.  Waar de gemeente jarenlang ingang had om jongeren te bereiken en dus probleemjongeren te signaleren en door te verwijzen raakt zij dit dan kwijt. Voor politie zijn we zichtbaar in wat jongeren doen, zoals jongeren een veilige plek bieden en ga zo maar door.”

Sinds de nieuwe alcoholwet in werking trad, waarbij de ‘alcoholleeftijd’ verhoogd werd van 16 naar 18 jaar, kampt de keet met tegenvallende bezoekersaantallen. “Wij moeten ons aan de wet houden, en doen dat dus ook, waardoor jongeren afhaken. En de gemeente maakt dit mogelijk door de, in mijn ogen, illegale keten te gaan gedogen en te zeggen dat dit ‘verlengde huiskamers’ zijn. Het lijkt wel een bypass om de wet te omzeilen.”

Keet de Kolk, die een jaar geleden een nieuw pand neerzette, moet dat nog steeds afbetalen. “Ik verwacht dat dat nog wel goedkomt, maar niet als wij om half 12 dichtmoeten. Dat betekent de nekslag voor ons”, zegt Van Dijk, die spreekt van ‘een triest einde’. “Het enige wat dan nog overblijft, is 3:16, maar dat is voor een bepaalde doelgroep. Wat heeft Zwartewaterland nog te bieden?”

Genemuiden gaat op slot, denkt de toezichthouder, die de opstelling van ‘sommige politieke partijen’ vijandig noemt. “Er zijn geen klachten vanuit de bevolking. Wat kan de reden zijn dat er ineens over sluitingstijd gesproken gaat worden?”, vraagt hij zich af. “Is dat een persoonlijke opvatting of is men beïnvloed door de horeca? Wat is hun drijfveer en niet te vergeten hun verantwoordelijkheid?”

Morgen is de kwestie aan de orde in de gemeenteraad.

Gepubliceerd door Enrico Kolk

11 thoughts on “‘Doek valt voor Keet de Kolk’

 1. Vrijwilliger 3:16 schreef:

  Beste GG,

  Uit je reactie blijkt dat je niet volledig op de hoogte bent aangaande de diversiteit qua achtergrond van onze bezoekers. Er zitten vogeltjes van allerlei pluimage en dit maakt het samenzijn juist zo boeiend!
  Er zijn ook trouwe bezoekers die van origine niet christelijk opgevoed zijn maar desondanks genieten van de sfeer en de onderlinge contacten.

 2. GG schreef:

  Ik ben het volledig eens met G.H!

  Verder wil ik nog toevoegen dat ondanks 3:16 niet alleen voor christelijke jongeren is de ”niet-christelijke” niet komen omdat het voor hen een naam heeft en het niet de avond is waar ze naar zoeken! Totaal geen vervangende optie voor KDK dus!

 3. G.H schreef:

  Zwart en Wit gaat niet samen.
  De keet en 3.16 ook niet.

  SGP en PVDA ook niet,hoewel wijlen Lucas een grote brug sloeg.
  De keet trekt de stekker eruit, en 3.16 verhuist naar de kolk, dan is de kans groter op droge voeten.

  Het ambulant jongerenwerk gaan we wegbezuinigen, en deze groep mensen wordt opgevangen bij de plaatselijke horeca.
  Waar zijn we mee bezig!!
  Het zou veiliger zijn als de openingstijden van de keet verruimd worden naar 2.00 uur of zo dan worden deze jongeren ook niet meer gedwongen om in de auto te stappen, en ligt iedereen rond half 3 in bed mooi toch!1

 4. Gast schreef:

  Bij jullie in 3:16 hebben jullie je eigen volk zo wij ook bij keet de kolk en bij ons is ook iedereen welkom onzinnige discussie dus bij de illegale keten is ook iedereen welkom dus een domme onzinnige discussie het feit ligt gewoon dat er steeds meer regels bij komen of vervroegde sluitingstijden dat de dingen die nog door de jeugd georganissert worden gerespecteerd worden is nergens te bekennen het is alleen gezeik gezeur en nog meer regels en eddy die soos stelt geen fuck meer voor kump amper nog volk en 5 dagen in de week daar is niet eens budget voor vanuit de gemeente om er 5 dagen een jongeren werker op te zetten

 5. Vrijwilliger 3:16 schreef:

  Ter aanvulling: jeugdhonk3:16 is er voor alle jongeren! En ja er zijn bepaalde regels maar die heb je bij een voetbalclub toch ook?
  Onze bezoekers variëren qua leeftijd van twaalf tot 24 jaar.
  Wij bieden vooral een gezellige omgeving en ontmoetingsplaats voor jongeren daarnaast is er vanzelf plaats voor bezinning.
  De ervaring leert dat er juist op een laagdrempelige locatie de meest waardevolle gesprekken worden gevoerd!
  Dat is waar 3:16 voor staat…………………

 6. 3:16-bezoeker schreef:

  Beste Sluuzigerwind,

  Hier maak je even een foutje. Ik ben bijna 20 en (trouw) bezoeker van 3:16, waar ik het erg naar mijn zin heb. Ook drink ik daar gerust een biertje, want dat kan daar. En de plek is niet gemaakt vóór en dóór religie.

  Het bestuur vormt een samenstelling van mensen uit diverse kerkverbanden. Dat zegt nog niet dat die kerken dat jeugdhonk ook gemaakt hebben. Je kunt er goede gesprekken hebben over het geloof, dat wel. Maar je kunt er ook prima praten over bier en dat soort zaken.

  Maar wat Eenkhoorn al zei: Iedereen is welkom in 3:16. Dus: Wees welkom in 3:16! Ook dit weekend.

 7. Sluuzigerwind schreef:

  3:16 is niet voor iedereen toegankelijk Eenkhoorn.
  Na je 18e ben je niet meer welkom daar, Tevens welke jeugd gaat nou naar een plek waar je niet eens een biertje kan drinken. En ik denk dat mensen zich totaal niet gemakkelijk voelen op een plek die alleen gemaakt is voor en door religie.
  En 3:16 valt buiten de vergelijking met keet de kolk.

 8. gast schreef:

  Goedendag

  Zoals ik het verhaal lees, en de vorige verhalen en discussie’s. Is het zonde dat zo’n plek voor de jeugd die zelfs helemaal Door jeugd word gerund. Zeker regels krijgt waar je zelden klachten overhoord. Zou het zonde vinden als deze plek moet sluiten.
  Ik stem voor de jeugd. In zwartewaterland Is er al zoweinig voor de jeugd, laat deze plek bestaan en laat de jeugd hun gang gaan.

  Gr gast

 9. Enrico Kolk schreef:

  Aangepast, dank!

 10. Eddy schreef:

  In de Overtoom is nog steeds jongerenwerk. De soos wordt nog steeds bezocht door jongeren en is 5 avonden in de week geopend. Dit even voor de duidelijkheid. Wel graag correcte informatie verstrekken.

 11. Eenkhoorn schreef:

  Mooi stukje, maar het feit dat jeugdhonk 3:16 voor een “bepaalde” doelgroep is klopt niet helemaal. Het bestuur van het jeugdhonk is afkomstig uit dat “bepaalde”. Jeugdhonk 3:16 is echter toegankelijk voor iedereen. Alle jeugd is welkom. Het is immers geen: ‘Jeugdhonk 3:16 voor een “bepaalde” groep’. Dus ik zou zeggen: ‘Mocht keet de kolk sluiten, wees welkom in jeugdhonk 3:16!’

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500