Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zorgboerderij van Tiem van Dijk ook officieel open

Geplaatst op: 11 september 2015

Een drukte van belang vrijdagmiddag bij Lenteheuvel in Zwartsluis. De beschermde woon-leer – werkplek voor mensen met een zorgvraag wordt officieel geopend. Een trotse Tiem van Dijk, initiatiefnemer van de zorgboerderij, overhandigt om zes uur de symbolische sleutel (van hout, zelfgemaakt door een van de bewoners) aan beheerders Allard en Judith Teekens. Voor hen kan het avontuur nu echt beginnen; zorg bieden aan mensen met een beperking en zo steunen dat zij zich maximaal kunnen ontplooien. Judith: “Ik ben heel blij, dankbaar en zo enorm trots. We hebben zoveel hulp gehad van mensen, er is zo hard gewerkt en geklust. We zijn ontzettend trots, dat het gewoon gelukt is.” De jarenlange verbouwing was ook een drukke en gestreste periode, met name voor de bewoners, maar die hebben zich volgens Judith ook super gehouden. “Nu breekt een rustigere periode aan en kunnen we wennen aan elkaar en natuurlijk genieten van de boerderij.”

De zorgboerderij is een initiatief van Tiem van Dijk, zelf aannemer. Na het overlijden van zoon Jacco – die vrijdag 42 jaar zou worden – wilde hij iets doen, iets betekenen. Hij kocht de oude boerderij (1832) aan De Velde en besloot een zorgboerderij op te zetten. Na heel veel verbouwen konden in 2012 de eerste bewoners hun intrek nemen in de boerderij. Inmiddels is de grote schuur verbouwd waar ruimte is voor zes bewoners. Een van hen is de Hasseltse Agnes van Ommen. Ze woont sinds begin juli in Lenteheuvel. Haar inpandige huisje is met zorg ingericht, de spullen passen allemaal perfect bij elkaar. Pronkstuk is een heerlijke zachte beige plofbank. Van Ommen: “Ik ben heel blij dat ik hier kan wonen. In het begin miste ik thuis wel, maar nu ben ik gewend. Ik kan goed met Judith en Allard opschieten, ze staan altijd voor mij klaar.” Vijf dagen in de week werkt Agnes bij koffiefabriek Buisman in Zwartsluis. Zodra ze thuiskomt, geniet ze van de dieren op Lenteheuvel. “Er is altijd wel wat te doen. Ook het paard vind ik leuk.” Met de dieren houdt ook Mirjam (26) zich het liefste bezig. Heel jammer vindt ze het dat ze niet woont op Lenteheuvel, want als er dieren zijn is het ‘altijd goed’. De hond, de lammetjes, de kippen en konijnen, Mirjam knuffelt en zorgt er graag voor. “En Judith vind ik ook heel leuk.”

Lenteheuvel kent een gelukkig einde, beseft ook Tiem van Dijk. Als er al twijfel was of het wel af zou komen, heeft hij dat nooit laten merken. Van Dijk werkte stug door, greep daarnaast alle hulp aan die zich aanbod. Tijdens de openingsmiddag hoor je dan ook regelmatig: ‘Oh Jan, heeft dat muurtje nog gemetseld’, ‘’Martijn heeft al het water uit de kelder gegraven’, ‘Geld voor de tuinbanken heeft Engel bij elkaar gehaald’. Mannenkoor Stereo heeft ook bijgedragen met een benefietconcert.  Iedereen heeft werkelijk wel iets gedaan. En zie het resultaat: een prachtig oude boerderij, voorzien van alle moderne gemakken, met fantastisch uitzicht over de weilanden. Een plek waar mensen met een beperking op een veilige manier kunnen leren, werken en wonen. Zich kunnen ontwikkelen en groeien.  Van Dijk: “Voor mij zijn ze gelijk als andere mensen. Ben blij dat ik hier nog vaak zal komen. Ik heb nog werk zat hier.”

Foto’s Jan van Kleef

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500