Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland bij opening bijbeljaar

Geplaatst op: 23 oktober 2015

Zwartewaterland presenteert zichzelf tijdens de opening van het Bijbeljaar 2016 op zaterdag 31 oktober in de Sint Janskerk in Gouda. Het Bijbeljaar is een initiatief van Refo500, het internationale platform dat aandacht vraagt voor de Reformatie. De gemeente Zwartewaterland is één van de partners van Refo500.

Refo500 heeft 2016 uitgeroepen tot Bijbeljaar omdat het dan 500 jaar geleden is dat beroemde geleerde Erasmus het Griekse Nieuwe Testament uitbracht. Zonder deze Erasmus-Bijbel zou de Reformatie ondenkbaar zijn geweest. Daarom gaat op Hervormingsdag (zaterdag 31 oktober) in de Goudse Sint-Janskerk het Bijbeljaar van start. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur. Onder de genodigden en medewerkers bevinden zich o.a. bisschop Gerard de Korte van het Bisdom Groningen en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

De partners van Refo500, waaronder de gemeente Zwartewaterland worden tijdens de opening in de gelegenheid gesteld om zich te presenteren. Op uitnodiging van Refo500-directeur Herman Selderhuis zal de stichting Hanzestad Hasselt Marketing deze presentatie voor haar rekening nemen. De focus zal daarbij liggen op het rijke religieuze erfgoed van Zwartewaterland. Niet alleen de kerken en kerkgeschiedenis van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis worden daarbij voor het voetlicht gebracht. Ook unieke kerkelijke tradities als de bedevaart in Hasselt en het ‘bovenstem zingen’ in Genemuiden worden gepresenteerd aan het publiek. Natuurlijk in de hoop dat de bezoekers in Gouda op een later moment ook Zwartewaterland gaan bezoeken.

De stichting Hanzestad Hasselt Marketing heeft inmiddels ervaren dat er volop vraag is naar toeristische arrangementen rondom religie. Regelmatig worden er boekingen vastgelegd voor een bezoek aan de Stephanuskerk. Ook rondleidingen langs ‘kerk, klooster en kapel’, waarbij de kerkgeschiedenis van Hasselt de leidraad vormt, zijn populair. De bijeenkomst in Gouda biedt een prachtige kans om in contact te komen met de doelgroep voor deze arrangementen.

Refo500 is het internationale platform dat is opgericht op initiatief van de in Hasselt woonachtige hoogleraar kerkgeschiedenis Herman Selderhuis. Het geeft aandacht aan de betekenis van de zestiende-eeuwse Reformatie. Wereldwijd werken 120 partners in dit platform samen aan allerlei activiteiten en producten, zoals tentoonstellingen, conferenties, reizen, boeken, onderzoeksprojecten, etc. Het Bijbeljaar vormt de aanloop naar het Reformatiejaar in 2017, wanneer het 500 jaar geleden is dat kerkhervormer Maarten Luther 95 stellingen op de deur van de slotkapel in Wittenberg spijkerde. Dit wordt doorgaans als het startpunt van de Reformatie beschouwd.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500