Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

DESZ is een stabiele vereniging

Geplaatst op: 13 november 2015

De vraag vanuit het Zwartsluis Actueel Sportcafé aan DESZ-voorzitter Martin Pastink was helder: stel DESZ staat met de kerst onderaan, kost dat de trainer dan zijn baan? Het antwoord was even duidelijk: “Ik ben geen voorstander van een trainer voortijdig naar huis sturen. Wij hebben vier jaar lang in een juichstemming geleefd. Nu het even wat minder gaat moeten we juist met alle 550 leden achter de vereniging gaan staan.”
Pastink weet dat het eerste team als vlaggenschip invloed heeft op het humeur binnen een vereniging, maar hij kijkt liever wat breder naar de club. Dat doet hij al sinds hij vijf jaar terug aan trad als voorzitter. “Klopt, sindsdien hebben we alleen maar goede tijden gekend, maar dat doen we met z’n allen. De vereniging is wel heel stabiel geworden en dat komt ten goede aan de prestaties. Mooi is dat meerdere bestuursleden hebben gezegd dat ze nog vier jaar doorgaan. Deze week Johan Duijster en Robert Jan de Vries nog. Een hele goede zaak.”

Het bestuur heeft de afgelopen jaren ontegenzeggelijk veel bereikt. “We zeiden destijds dat we van 450 naar zeshonderd leden wilden doorgroeien. We zitten nu op 550, een toename van honderd in 4,5 jaar tijd. Dat betekent dat 10 procent van de bevolking van Zwartsluis lid is. Verder wilden we het niveau van de ploegen én de begeleiding omhoog brengen. Ook dat is aardig gelukt. Veel teams spelen op hoog niveau en het eerste team speelt nu tweede klasse. Wat dat betreft is onze ambitie dat we uitgroeien tot een vaste waarde in de tweede klasse.”

En dat moet gebeuren met Sluziger jongens, vindt Pastink nog steeds. “Wij vinden de identiteit van een vereniging belangrijk. En die bewaak je door met maximaal vier jongens van buiten te spelen. Laat Sportclub Genemuiden maar de grote broer zijn en wij misschien het kleine, maar wel gezellige broertje. Wat niet wegneemt dat de ambitie moet zijn om zo hoog mogelijk te spelen. Maar ik doe dat liever met de terugkeer van jongens die nu buiten Zwartsluis spelen, dan met wat ze dan buitenlanders noemen.”

Dat de club een eenheid is, bleek afgelopen maandag nog tijdens een rimpelloos verlopen ledenvergadering. Hooguit de verhoging van de contributie veroorzaakte wat discussie. Pastink begrijpt dat, maar wijst op de noodzaak. “Wij kennen allemaal de situatie van de zwembaden. Dat hangt ons ook boven het hoofd. De gemeente stopt de subsidie en wil dat verenigingen zelf verantwoordelijk zijn voor onderhoud. Dat gaat serieus om heel veel geld en daar moeten we ons op voorbereiden. Kijk alleen al naar het asbest op het dak van onze accommodatie. De schatting is dat verwijderen daarvan 60.000 euro kost. Dat moet je wel kunnen betalen.”

Pastink wijst er bovendien op dat contributie straks nog steeds onder die van Olympia ’28 en Sportclub Genemuiden ligt. “Met die verenigingen voeren we overigens samen de gesprekken met de gemeente. De zaak is zo complex dat je dat gewoon niet alleen kunt. Buiten dat ben ik heel tevreden over hoe het gaat bij DESZ, ook al zit het nu dan even tegen bij het eerste. Wij hebben vier jaar lang in een flow gezeten. Daarom is mijn oproep: probeer deze situatie te relativeren…”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500