Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Peter Platje ontvangt veel Genemuidenaren bij ’t Kraantje

Geplaatst op: 20 november 2015

Bekend gezicht in Genemuiden: Peter Platje werkte lang voor Hotel Zwartewater en De Kaaihof en runt sinds twee jaar ’t Kraantje in Zwartsluis. Daar komen veel Genemuidenaren en ook steeds meer liefhebbers van lekker eten.
“Hier hebben al een behoorlijk aantal ondernemers ingezeten en ik ben vermoedelijk degene die het meeste van ‘eten’ uitgaat. Je eet hier gerechten die je niet direct in een eetcafé verwacht”, zegt Platje.

Hij is net terug van de inkoop en heeft ‘een schitterende tonijn’ bij zich. Zijn ogen klimmen. Passie voor eten en koken kan hem niet worden ontzegd. “Als kind wist ik al dat ik in dit vak terecht zou komen. Mijn moeder nam me als 10-jarige al mee naar open dagen van hotels. Het zat er vroeg in. Op mijn vijftiende werkte ik al in de keuken van Van der Valk in Zwolle”, vertelt Platje.

Het leerlingwezen (vier dagen werken, één dag naar school) bracht hem onder meer bij Herberg Molencate en Olive in Zwolle. “Daarna kwam ik in Hotel Zwartewater in Genemuiden en opvolger Kaaihof terecht. In Genemuiden heb ik een mooie tijd gehad. Nog steeds komen hier veel mensen uit die periode langs. Ik ben niet iemand die in de keuken blijft, maar mag graag een praatje maken met gasten of vertellen over waarmee ik kook. Zo bouw je een netwerk op.”

Twee jaar kwam ’t Kraantje ineens op zijn pad. Hij besloot de stap te wagen. “Met een eigen zaak komt een jongensdroom uit. Zelf bepalen wat je doet vind ik heerlijk, al vergeten mensen soms dat het keihard werken is. In het begin schrok ik ook even van de rust, maar vanaf het voorjaar werd het lekker druk. We werken hard aan de contacten met het bedrijfsleven hier in de buurt en in de zomer heb je natuurlijk veel watersporters. Ook inwoners van Zwartsluis ontdekken steeds meer dat je hier lekker kunt eten.”

In de rustiger wintermaanden wil Platje meer activiteiten organiseren. Een tapasavond was er al en vrijdag 27 november volgt de tweede Hollandse avond. “Dat was vorig jaar een doorslaand succes. Ik was van tevoren gespannen of het zou aanslaan, maar de polonaise ging al snel door de zaak heen. We hadden lekker eten, zanger Jac Ruiten en gekke hoedjes enzo, maar de gasten moeten het feest maken. En dat slaagde prima.”

Ondertussen heeft Platje aan de boorden van het Meppelerdiep ook het watersportvirus ontdekt. “Vroeger heb ik veel gesurfd, maar daar heb je hier niet zoveel aan. Een paar keer heb ik de sloep van de Kranerweerd geleend en dan ontdek je al snel hoe leuk watersport is. Maar goed, als het mooi weer is, hebben we daar natuurlijk helemaal geen tijd voor…”
hollandse avond

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500