Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Nieuwe’ generatie neemt VWC over

Geplaatst op: 15 december 2015

Erik en Klaas van Wendel zijn vanaf 17 december de directeuren van VWC Group in Genemuiden en Kampen. Ze nemen de dagelijkse leiding over van vader Jan en oom Harm van Wendel. De nieuwe directeuren waren sinds 2010 al mede-eigenaar van het familiebedrijf. Vanaf dat momenten werkten ze toe naar de bedrijfsovername.

VWC is totaalleverancier en dienstverlener op het gebied van kantoorartikelen, meubilair, ICT omgevingen, telecom, software en internetdiensten. 35 medewerkers werken vanuit twee vestigingen voor bedrijven, overheden, onderwijs en particulieren. Bij de start van het bedrijf in 1992 was dat beeld heel anders. De eerste generatie startte in de garage van Jan in Grafhorst. “Computers waren net aan een opmars bezig. Verkocht je een computer dan moest je er meteen een opleiding bij verzorgen. Niemand wist nog hoe je daarmee moest werken. Wij hebben veel Genemuidenaren computeren geleerd”, vertelt Harm van Wendel.

De broers profiteerden van de exploderende markt en groeiden al snel uit de garage. Met de overname van Kantoor Kompleet zetten ze in 1994 een belangrijke stap. “Bedrijven automatiseerden massaal, waardoor onze combinatie van kantoorvakhandel en computers ideaal was. We hebben veel kantoren in de regio ingericht”, vertelt Jan van Wendel. Drie jaar later bleek die formule ook in Kampen aan te slaan. “Klanten hebben ons altijd vertrouwen geschonken. Ook omdat we niet voor problemen wegliepen. Onze computers vertonen echt wel eens storingen, maar we lossen ze ook op. Dat is onze grote kracht.”

Innovatie is een tweede succesfactor. Zeker in de ICT-branche volgen vernieuwingen elkaar in rap tempo op. “Op het moment dat je iets ontwikkelt, is het ook alweer verouderd. Vroeger bedacht je oplossingen voor iets wat nog niet bestond, nu moet je vooral naar verbeteringen zoeken”, noemt Jan van Wendel dat.

Zijn zonen Klaas en (26) en Erik (27) hebben dezelfde drang naar service en vernieuwing. Dat ze een functie binnen het bedrijf kregen was nooit een vanzelfsprekendheid, maar eenmaal binnenboord sloeg het VWC-virus snel toe. “Jan en Harm hebben altijd veel energie gestoken in het bedrijf en een goede naam opgebouwd. Mensen kochten hier hun eerste computer. Relaties uit de begintijd zijn nu nog klanten. Dat zegt alles”, vindt Erik van Wendel.

Samen met broer Klaas ziet hij volop uitdagingen in een veranderende markt. De tijd van veel kantoorartikelen en grote dossierkasten nadert zijn einde omdat de markt zich in die richting beweegt. Klaas van Wendel: “Vroeger verkochten we computers en alles wat je daarom heen nodig hebt. Nu leveren we software en intelligente oplossingen waardoor je veel kantoorartikelen niet meer nodig hebt. Wij denken voortdurend na over verdere verbeteringen. VWC is nog lang niet uit geïnnoveerd.”

De broers prijzen zich bovendien gelukkig met een goed team medewerkers. Erik van Wendel: “Juist daarmee onderscheiden wij ons van andere bedrijven. Goede apparatuur verkopen is één ding, maar service en advies zijn minsten zo belangrijk. Wij helpen klanten bij het oplossen van problemen én verbeteren van processen. En daarbij kun je niet zonder medewerkers met veel kennis.”

Na de officiële bedrijfsovername raken Jan en Harm van Wendel niet uit beeld. Zij blijven werken voor VWC en zijn ook mede-eigenaren. Jan: “Dit is alleen het juiste moment om de dagelijkse leiding over te dragen aan de tweede generatie. Wij hebben veel vertrouwen in de volgende generatie en willen ze niet voor de voeten lopen.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500