Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Visserman diep door het stof

Geplaatst op: 17 december 2015

Wethouder Visserman ging donderdagavond tijdens de raadsvergadering diep door het stof. Dat deed hij naar aanleiding van de nieuwe begraafplaatsenverordening. Schudden van graven werd in 2013 verboden. Dat deed veel stof opwaaien. 

“Het dossier liep te lang en was te juridisch. Daarvoor bied ik mijn excuses aan. Ik besef dat er veel verdriet is gedaan aan mensen wiens rechten wij in 2013 hebben ontnomen. We hebben gesprekken gevoerd. Dat waren niet de makkelijkste gesprekken. Het doet mij goed dat er nu een nieuwe verordening ligt”, zei de wethouder. 

Alvorens spraken diverse raadsleden hun verwachting van een excuus uit. “Waarom heeft het twee jaar geduurd?”, vroeg Tamme Spoelstra (ChristenUnie) zich af. “Dit heeft veel verdriet en leed veroorzaakt. Er zijn meer dan 240 bezwaarschriften ingediend. Is een excuus niet op zijn plaats?”

Johannes van den Berg (SGP) sprak de verwachting uit dat de wethouder ‘voluit toegeeft dat de verordening van 2013 veel beter voorbereid had moeten worden, aangaande het schudden van graven’. Dat deed Visserman.

“Ik deel de gevoelens van de heer Van den Berg. Wij zijn het pad opgegaan dat schudden niet meer mocht. Daar dachten wij een wet voor in handen te hebben. Dat bleek niet zo te zijn en daardoor heeft het ook te lang geduurd. Ik ben het volledig met u eens. Ik ben ook met tranen in de ogen weggegaan bij gesprekken. Ik heb gedacht: ‘Wat hebben we de mensen aangedaan’. In vijfenhalf jaar heb ik niet zo’n dossier meegemaakt”, zei een emotionele wethouder. “Dit is geen hoofdpijndossier, dit is een koppijndossier.”

PvdA-fractievoorzitter Astrid Dijkstra was hier niet mee tevreden. “Het is niet dat de wethouder zijn best niet doet, maar hij bakt er zo weinig van. Het feit dat het nu goed is gekomen, is niet aan de wethouder maar aan het presidium te danken. De wethouder is van tevoren gewaarschuwd. Ik kan er niet bij dat je dan met zo’n verklaring komt. Ik vond het geen helder verhaal wat hier nu van hier geleerd is. Wat wij hiervan geleerd hebben, is dat je deze wethouder geen gevoelige dossiers in handen moet geven. Dat is wat we aan hem willen vragen. Wat trekt hij hier voor conclusies uit?”

“Ik onderken dat ik onvoldoende met de inhoud van de zaak op de hoogte was. Daardoor heb ik onvoldoende regie kunnen voeren”, bekende Visserman. De opmerking over zijn portefeuille wordt besproken binnen het college. Ondanks alles werd de nieuwe verordening wel aangenomen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500