Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Watervrij’ voor brugklassers

Geplaatst op: 5 januari 2016

Leerlingen van de Pieter Zandt in IJsselmuiden, waar alleen klas 1 en 2 zitten, zijn vandaag ‘watervrij’. Ofwel, de school zit eigenlijk zónder water, vanwege een lek in de buurt. “We zagen het niet zitten om de school open te houden”, vertelt Thijs Nieuwenhuis van de school waar veel Genemuider jongeren naartoe gaan. “260 leerlingen naar het toilet laten gaan zonder water, dat wordt een puinhoop.”

“Kijk, de kleine boodschap wil nog wel”, grinnikt de conciërge. “Maar de grote wordt een beetje lastig.” Vandaar dat om half 9, toen de eerste leerlingen al op school waren, de beslissing werd genomen om vrijaf te geven. Toen zij gebruik maakten van het toilet bleek het water het niet te doen.

“We hebben daarna in overleg met Kampen (de hoofdvestiging) besloten om de school dicht te gooien.” Een goede beslissing, volgens Nieuwenhuis. “Je zit daarnaast nog met de veiligheid.” Want ook de brandslangen doen het niet.

En de leerlingen (die vandaag hun eerste schooldag van 2016 zouden hebben)? “Die vonden het niet zo erg.” Leerlinge Nadine Schurink bevestigt dat. “Ik vind het eigenlijk wel leuk. Nu hebben we nog een extra dagje vrij en kunnen we leuke dingen doen.”

Maar het bericht had wel eerder mogen komen, volgens haar vriendin Anneroos Olie. “Nu waren we er al. Wel hadden wij het geluk dat we met de auto waren. De fietsers van Genemuiden moesten weer helemaal terugfietsen.”

De vader van Anneroos nam de vriendinnen meteen mee rechtsomkeert. “Hij was zo lief om ons mee terug te nemen, met nog een andere jongen uit onze klas”, vertelt Jetske Elken. “Want toen we kwamen zagen we alle kinderen staan en die zeiden dat we vrij waren.”

Vervangend schoolwerk komt er niet. “We gaan film kijken en meer gezellige dingen doen”, lacht Nadine. Lutger van der Vegt gaat ook niet aan het huiswerk, vertelt hij. “Ik ga m’n vaders auto wassen.”

Hij ging vanmorgen met de fiets richting school. “Bij Grafhorst kwamen we een groep tegen die vertelden dat we vrij waren. We hebben toen even gewacht tot er meer fietsers kwamen. Ook die zeiden dat we vrij waren. ‘Als er dan zoveel mensen teruggaan, kunnen wij ook wel gaan’ dachten we toen”, zegt Lutger, die rond 10 uur weer thuis was.

Dat hij eerst een eind gefietst had, drukt de pret niet. “Anders was ik te lang op bed blijven liggen”, lacht de brugklasser. “Dus ik vond het wel lekker om nog even te fietsen.” De fiets was zelfs ook nog een voordeel, want dat scheelde wachttijd voor de bus. “En dat kostte me dan ook weer geld”, knipoogt hij.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500