Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Reis door de tijd met Westhoff

Geplaatst op: 8 januari 2016

Gert-Jan Westhoff geeft op 25 januari een lezing in De Meente. Daarin neemt hij bezoekers aan de hand van de oude raadstafel van Genemuiden mee op reis door de tijd van Gouden Eeuw tot nu. Hierbij gaat hij ook in op VOC-schepen en eilanden in de Molukken met namen als Geelmuiden, Hasselt, Hattem, Kampen, IJsselmuiden, Zwartsluis en Zwolle De toegangsprijs bedraagt € 2,50 inclusief een kop koffie of thee.

In de afgelopen maanden stond de oude raadstafel van Genemuiden, die na verkoop in 1895 uit Genemuiden verdween, tijdelijk opgesteld in het Historisch Centrum Genemuiden. Velen hebben de tafel hier kunnen bewonderen. Inmiddels is deze weer terug naar de huidige eigenaar, het Rijksmuseum.

Het meubel staat symbool voor de geest van het stadsbestuur in Genemuiden in 1645. De tafel sluit in vormgeving en sierelementen aan bij het Hollands Classicisme, een toonaangevende mode in het midden van de Gouden Eeuw. Deze stijl maakte opgang bij de bouw van onder andere het Paleis op de Dam en het Mauritshuis in Den Haag.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van deze kunstig bewerkte raadstafel en haar eigenaren is  op 25 januari 2016 om 19.30 uur van harte welkom in De Meente.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500